Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Singapursky premiér Li Sien Lung odstúpi v máji z funkcie

Na archívnej snímke singapursky premiér Li Sien Lung. Foto: TASR/AP

Li oficiálne odporučí singapurskému prezidentovi, aby do funkcie premiéra po ňom vymenoval Wonga, ktorý je v súčasnosti tiež ministrom financií, uviedla kancelária premiéra vo vyhlásení.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Singapur 15. apríla (TASR) - Singapursky premiér Li Sien Lung odstúpi 15. mája po dvoch desaťročiach z funkcie premiéra, ktorej sa následne ujme súčasný podpredseda vlády Lawrence Wong. Oznámila to v pondelok Liova kancelária, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Li oficiálne odporučí singapurskému prezidentovi, aby do funkcie premiéra po ňom vymenoval Wonga, ktorý je v súčasnosti tiež ministrom financií, uviedla kancelária premiéra vo vyhlásení.

Wong má jednomyseľnú podporu zákonodarcov z vládnucej Strany ľudovej akcie (PAP) a za premiéra ho vymenujú v deň Liovej rezignácie, doplnila kancelária.

Li (72) je premiérom a lídrom strany PAP od augusta 2004. Vlani v novembri oznámil, že tento rok z funkcie odíde, pričom už skôr za svojho nástupcu určil Wonga. Li pôvodne plánoval odstúpiť ešte pred svojimi 70. narodeninami, no nespravil tak v dôsledku pandémie koronavírusu.

Podľa Lia už neexistuje dôvod na odkladanie tejto politickej zmeny. Posunutie funkcie premiéra Wongovi pred budúcoročnými voľbami podľa Lia umožní tomuto 51-ročnému politikovi získať vlastný mandát a posunúť krajinu vpred.

Li je najstarším synom politika Li Kuang-jaa – prvého singapurského premiéra, ktorý počas 31 rokov pri moci spravil z tohto mestského štátu jednu z najbohatších krajín sveta.

Singapur však čelí kritike, a to za prísnu vládnu kontrolu, cenzúru médií či využívanie represívnych zákonov proti disidentom, pripomína AP.