Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Právnikovi spojenému s tendrom na širokorozchodnú hrozí väzenie

Ilustračná snímka. Oceľové odliatky pre podvozky nákladných vagónov pre širokorozchodnú trať. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Trestné oznámenia a podnety proti mne sú posledným, zúfalým pokusom ľudí Aliyeva zvrátiť vývoj situácie, reagoval známy rakúsky právnik Gabriel Lansky

Viedeň 4. decembra (TASR)- Známemu rakúskemu právnikovi Gabrielovi Lanskemu hrozí pre kauzu bývalého kazašského veľvyslanca vo Viedni Rakhata Aliyeva vyšetrovacia väzba. Píše rakúsky denník Kurier.

Aliyev je vo vlasti obvinený z dvojnásobnej vraždy a Lansky mal pracovať na jeho vydaní do Kazachstanu prostredníctvom úplatkov od kazašskej tajnej služby KNB. Tie mali smerovať do rúk prokurátorom, sudcom i úradníkom Ministerstva spravodlivosti.

Kurier uvádza ako príklad, že vysokopostavená funkcionárka Viedenskej advokátskej komory dostala vraj od Lanskeho takmer 23 tisíc eur, aby zamaskovala jeho spoluprácu s KNB. O prípade informovala aj rakúska verejnoprávna televízia ORF. Relácia "ZIB2" odvysielala správu, že Lanskeho kancelária poverila istú reklamnú agentúru, aby v rakúskych médiách systematicky šírila propagandu proti Aliyevovi.

Lansky reaguje

Kurier cituje aj Lanskeho, ktorý odmieta obvinenia ako veľmi vážne ohováranie. "Trestné oznámenia a podnety proti mne sú posledným, zúfalým pokusom ľudí Aliyeva zvrátiť vývoj situácie," dodal Lansky, ktorý sa spája aj s neukončeným tendrom na štúdiu realizovateľnosti predĺženia širokorozchodnej železnice z Košíc do Viedne. "Jeho právna kancelária zastupuje podľa informácií TASR vypisovateľa tendra spoločnosť Breitspur Planungsgesellschaft. Tender nie je ukončený pre námietku neúspešného konzorcia ILF-Werner Consult-Reming Consult

Širokorozchodná

Námietka sa podľa zistení TASR týka účasti dvoch firiem v dvoch rôznych konzorciách, vlastnených rovnakou materskou spoločnosťou. Vo víťaznom konzorciu je aj spoločnosť Valbek, s.r.o., ktorá je dcérskou firmou Valbek CZ. Z informácií na webovej stránke spoločnosti a z Obchodného registra SR vyplýva aj vlastnícke prepojenie na firmu PRODEX, ktorá bola súčasťou neúspešného konzorcia spolu so spoločnosťami Schimetta a Stoik. PRODEX na svojej stránke uvádza, že je špecialista na železničné stavby.      

Víťazné konzorcium Bernard-Obermayer-Valbek uspelo podľa medializovaných informácií s cenou necelých šesť miliónov eur, ktorá je podobná sume za predbežnú štúdiu zverejnenú v roku 2011 spoločnosťou Roland Berger. Súčasný dokument by mal byť už širší a komplexnejší a zahŕňať systémový rozvoj, výber koridoru, výber trasy, predprojektovú prípravu širokorozchodnej železnice i to, či môže byť projekt rentabilný.      

Štúdiu realizovateľnosti predĺženia širokorozchodnej železnice z Košíc do Viedne vyhlásila viedenská spoločnosť Breitspur Planungsgesellschaft, ktorú spoločne riadia rakúska, ukrajinská, ruská a slovenská železničná spoločnosť. Súťaž sa riadi podľa rakúskych legislatívnych pravidiel a oznámenie o nej sa objavilo aj v európskom vestníku verejného obstarávania.

Štúdia realizovateľnosti má posúdiť projekt predĺženia širokorozchodnej železnice v rozsahu dokumentácie pre strategické posúdenie vplyvov na životné prostredie, dokumentácie pre stavebný zámer, ako aj časti dokumentácie pre územné rozhodnutie. Takisto by sa mala zaoberať umiestnením nového nákladného terminálu v regióne Viedeň - Bratislava.