Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Situácia v Debaľceve je neprehľadná, v meste sa údajne naďalej bojuje

Ukrajinské delostrelectvo zaujíma pozície pred dedinou Luhanske, 20 km severne od Debaľceve 17. februára 2015. Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) 18. februára oznámilo, že jej ozbrojené sily začali sťahovať ťažké zbrane z demarkačnej línie na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP/Petr David Josek

Povstalci uviedli, že prímerie - dohodnuté zástupcami Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska - sa na nevzťahuje na Debaľceve.

Kyjev 18. februára (TASR) - Ukrajinské vládne jednotky sa začali sťahovať z mesta Debaľceve na východe krajiny, kde v posledných dňoch napriek prímeriu dochádzalo k delostreleckej paľbe.



Podľa Semiona Semenčenka, ktorý je poslancom ukrajinského parlamentu a veliteľom jednej z polovojenských brigád - pluku Donbas, ide o plánovaný a vopred zorganizovaný odsun.

Semenčenko dodal, že "nepriateľ sa pokúša prehradiť cesty a zabrániť odchodu jednotiek", informovala tlačová agentúra Reuters.

Mykola Kolesnyk, veliteľ jednej z provládnych dobrovoľníckych jednotiek, v telefonickom rozhovore pre televíziu 112 potvrdil, že došlo k stiahnutiu ukrajinských vojakov, a to s cieľom chrániť ich životy. Spresnil, že z Debaľceva sa nestiahli všetci vojaci. "Hovoríme len o jednotkách, ktoré sú obkľúčené v obývaných oblastiach a okolo mesta," dodal Kolesnyk, veliteľ pluku Krivbas.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že skupiny ukrajinských vojakov z Debaľceva dorazili medzičasom do neďalekého Artemivska. Časť z nich je zranená.

Námestník veliteľa regionálnej polície pre východ Ukrajiny Iľja Kiva pre ukrajinskú televíziu 112 uviedol, že boje medzi obkľúčenými vládnymi jednotkami a proruskými separatistami v Debaľceve pokračujú. "Teraz sa robí všetko pre to, aby sme vyslobodili naše sily," dodal.

Agentúra Reuters spresnila, že separatistické jednotky v uplynulých dňoch pokračovali v bojoch o Debaľceve aj napriek prímeriu, ktoré bolo dohodnuté uplynulý piatok v Minsku a začalo platiť o polnoci na nedeľu.



Povstalci uviedli, že prímerie - dohodnuté zástupcami Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska - sa na nevzťahuje na Debaľceve, ktoré je strategicky dôležitým železničným a cestným uzlom spájajúcimi dve proruskými separatistami kontrolované oblasti na východe Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý bol jedným z účastníkov mierového summitu v Minsku, v utorok počas návštevy v Budapešti vyjadril nádej, že ukrajinská vláda nebude brániť svojim jednotkám v Debaľceve, aby zložili zbrane, a že proruskí povstalci ukrajinským vojakom umožnia, aby toto strategické mesto opustili.

Semenčenko, ktorý je aj poslancom ukrajinského parlamentu, podľa Reuters predpokladá že "táto vojna sa neskončí v Debaľceve. Pod pláštikom minských dohôd Putin zlikviduje viac a viac našich ľudí a obsadí viac našich pozícií."

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes skoro ráno vydalo vyhlásenie, že v Debaľceve pokračujú boje. Nie je však jasné, či sa boje odohrávali aj počas odsunu vládnych síl.

Podľa najnovších správ agentúr UNIAN a Ukrinform sa z mesta, obkľúčeného separatistami, podarilo dnes predpoludním prebiť pomerne veľkej skupine vládnych vojakov.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ktorý bol koncom týždňa hostiteľom schôdzky o obnovení mieru na východe Ukrajiny, dnes podľa agentúry TASS vyslovil pripravenosť poslúžiť ako sprostredkovateľ pri vyjednávaniach o bezpečnom odsune vládnych vojakov a bojovej techniky z Debaľceva.

Vedenie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) dnes podľa agentúry TASS deklarovalo, že ukrajinskí vojaci "nevyjdú z Debaľceva so zbraňami a technikou". Líder LĽR Igor Plotnickij však pripustil, že ak ukrajinské jednotky v Debaľceve zložia zbrane, "možno sa podarí dohodnúť sa".

Predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes informoval, že vládni vojaci, obkľúčení proruskými silami v meste Debaľceve, začali skladať zbrane. Podľa jedného z veliteľov DĽR, Maxima Leščenka, sa vzdali stovky vládnych vojakov.



Ukrajinská agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačovú správu velenia vládnej protiteroristickej operácie (ATO) predtým informovala, že po intenzívnom ostreľovaní Debaľceva sa začal útok proruských separatistov na mesto, kam už v utorok podvečer prenikli diverzné skupiny, ktoré ničili infraštruktúru. Podľa ATO boli poškodené železničné koľajnice, viacero ciest a transformátorov. Ukrinform s odvolaním sa na ATO krátko po 10.00 h miestneho času informovala, že "v Debaľceve sa odohráva bojová operácia".

Agentúra RIA Novosti citovala veliteľa separatistov Leščenka, podľa ktorého sú vládni vojaci v oblasti Debaľceva demoralizovaní, pričom ich velitelia už opustili mesto.

Podľa zástupcu veliteľa síl DĽR Eduarda Basurina je v Debaľceve asi 3000 vojakov rozličných jednotiek vládnej armády, ktorí sú obkľúčení armádou protivníka.