Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Eurokomisárka navštívi poľsko-bieloruské hranice, zhodnotí situáciu

Migranti po prekročení hranice z Bieloruska do Poľska v dedine Usnarz Gorny 19. augusta 2021. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

V nedeľu našli členovia poľskej pohraničnej stráže na hranici s Bieloruskom telá troch migrantov, ktorí zomreli v dôsledku podchladenia a vyčerpania.

Brusel 24. septembra (TASR) - Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová navštívi v piatok Poľsko, aby zhodnotila situáciu na hraniciach s Bieloruskom, kde došlo v posledných dňoch k úmrtiam viacerých migrantov. Oznámil to vo štvrtok hovorca Európskej komisie (EK) Adalbert Jahnz.

Johanssonová sa v Poľsku v piatok 24. septembra stretne i s tamojším ministrom vnútra Mariuszom Kamiňským, uviedla európska tlačová agentúra Agence Europe.

V nasledujúcich dňoch majú okrem toho podľa Jahnza navštíviť poľsko-bieloruské pohraničie aj viacerí ďalší predstavitelia EK.

"Hranice Poľska sú i hranicami EÚ, ako opakovane zdôrazňujeme, a poľskí predstavitelia majú plnú podporu EÚ, čo sa týka vyrovnania sa s touto situáciou," povedal hovorca EK.

Zároveň ale zdôraznil, že kontrola hraníc sa musí vykonávať spôsobom, ktorý "rešpektuje základné práva" a "nemôže sa diať na úkor ľudského života".

V nedeľu našli členovia poľskej pohraničnej stráže na hranici s Bieloruskom telá troch migrantov, ktorí zomreli v dôsledku podchladenia a vyčerpania. V ten istý deň bolo na bieloruskej strane objavené telo mŕtvej Iračanky.

V stredu bieloruský výbor pre štátne hranice uviedol, že neďaleko hraníc s Poľskom objavili dve skupiny utečencov, medzi ktorými boli i deti. Prijali ich do nemocnice, kde sa podrobili liečbe zranení a stavu podchladenia.