Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Premiéri v Ledniciach: Situáciu v Afganistane treba riešiť na mieste

Na snímke zľava rakúsky kancelár Sebastian Kurz, predseda vlády ČR Andrej Babiš a predseda vlády SR Eduard Heger počas stretnutia predsedov vlád Slovenska, Českej republiky a Rakúska v tzv. Slavkovskom formáte (S3) v meste Lednice 7. septembra 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Heger potvrdil spoločný postoj partnerov v otázke migrácie a Afganistanu.

Lednice 7. septembra (TASR) - Situáciu v Afganistane treba riešiť priamo v regióne a v okolitých krajinách, nesmie sa zopakovať situácia s masovou migráciou v roku 2015. Zhodli sa na tom premiéri Česka, Slovenska a Rakúska po utorkovom rokovaní Slavkovského formátu na českom Štátnom zámku Lednice.

Český premiér Andrej Babiš vyhlásil, že Afgancom treba pomôcť "u nich doma" a v Európe pre nich už nie je miesto. Afganistanu sme povinní pomáhať, pripomenul rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Preto Rakúsko pošle navyše 18 miliónov eur na podporu Afgancov v susedných krajinách. Partneri sa tiež zhodli na dôraznom boji proti prevádzačom a nelegálnej migrácii.

Babiš pripomenul, že Afgancom treba pomôcť v ich krajine. "Aby zostali doma, v Európe už naozaj pre nich nie je miesto. Dúfam, že sa to podarí," povedal na spoločnom brífingu. Pokiaľ by sa to nepodarilo, bude podľa neho asi treba vyjednávať s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. To Babiš nepovažuje za dobrú alternatívu; je podľa neho lepšie doriešiť, aby ľudia ostali v Afganistane.

"Pomoc sa musí odohrávať tam, u nich na mieste a nemôže dôjsť k žiadnemu neriadenému migračnému prúdu do Európy," vyhlásil Kurz o situácii v Afganistane. "Snažíme sa zmierniť ich utrpenie, ale zhodujeme sa, že nemôžeme pripustiť, aby sa opakoval rok 2015. Sme proti ilegálnej migrácii a budeme dôrazne bojovať s prevádzačmi a pašovaním ľudí," dodal rakúsky kancelár.

Heger potvrdil spoločný postoj partnerov v otázke migrácie a Afganistanu. "Chceme pomáhať Afganistanu a krajinám v regióne. Nechceme, aby sa zopakovala situácia z roku 2015, takže tam budú smerovať všetky naše kroky," doplnil.



Problém migrácie sa podľa Babiša opakovane vracia. Novú situáciu vidí v súvislosti s Bieloruskom, ktoré podľa jeho slov začína využívať migráciu ako hybridnú zbraň. "Dánsko dnes ponúka pobaltským krajinám pletivo na plot," pripomenul v súvislosti s problémami na hraniciach pobaltských krajín s Bieloruskom. Partneri sa podľa neho zhodujú na tom, že účelovú migráciu zo strany Bieloruska treba zastaviť a pobaltské krajiny dostanú podporu.

Premiéri tiež na stretnutí Slavkovského formátu v Lednici hovorili o ekonomickej situácii a privítali ekonomický rast. V ČR a SR má Rakúsko podľa Kurza skvelých ekonomických partnerov. Pandémiou však ekonomika utrpela, preto ho teší vidieť, že hospodárske ukazovatele sa vyvíjajú priaznivým smerom.



(osobitná spravodajkyňa TASR Mária Šumichrastová)