Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Skalný útvar Uluru pre obavy aborigénov z pandémie dočasne zatvorili

Na archívnej snímke sa turisti pozerajú na pieskovcový monolit Uluru. Foto: TASR/AP

Uluru je jednou z najnavštevovanejších turistických atrakcií v Austrálii.

Canberra 4. augusta (TASR) - Svetoznámy skalný útvar Uluru v strednej Austrálii úrady pre návštevníkov v utorok dočasne uzatvorili pre obavy domorodých obyvateľov z koronavírusovej pandémie. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa austrálskych úradov ostane Národný park Uluru-Kata Tjuta na žiadosť organizácie tamojšej aborigénskej komunity zatvorený a rokuje sa o navrhovaných podmienkach jeho znovuotvorenia.

V tesnej blízkosti 348 metrov vysokého pieskovcového monolitu Uluru, známeho aj ako Ayers Rock, žije viac ako 250 aborigénov. Táto skalnatá vyvýšenina bola od marca do júna v dôsledku pandémie zatvorená. Koncom júla ju však otvorili pre domácich návštevníkov.

Domorodci prvýkrát zablokovali vstup do parku Uluru-Kata Tjuta v pondelok, keď na letisko vzdialené iba 30 kilometrov priletelo prvé lietadlo z mesta Brisbane, ktoré je považované za jedno z ohnísk šírenia koronavírusu. Letecké spojenia z ostatných miest sú momentálne zrušené.

Uluru je po Opere v Sydney, Veľkej koralovej bariére a sydneyskom moste Harboud Bridge najnavštevovanejšou turistickou atrakciou v Austrálii.