Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Gruzínsku týrali väzňov, minister vnútra sa vzdal funkcie

Žena narieka pred väznicou počas protestného zhromaždenia proti týraniu väzňov 20. septembra 2012 v Tbilisi. Foto: TASR/AP Photo

Proti väzenskej brutalite protestovali 18. septembra v niekoľkých gruzínskych mestách stovky ľudí.

Tbilisi 21. septembra (TASR) - Minister vnútra Bačo Achalaia odstúpil v stredu z funkcie ako druhý člen vlády v súvislosti so zverejnením videozáznamov zachytávajúcich týranie väzňov v gruzínskych väzniciach. Svoju rezignáciu zdôvodnil slovami, že sa cíti "morálne a politicky zodpovedný za to, že sme nedokázali odstrániť tieto hrozné praktiky", uviedla agentúra DPA.

Proti väzenskej brutalite protestovali 18. septembra v niekoľkých gruzínskych mestách stovky ľudí. Vláda tvrdí, že zverejnenie videa je politická provokácia pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 1. októbra.

Achalaiova námestníčka Jekaterina Zguladzeová, ktorá ho zrejme nahradí vo funkcii, vyzvala obyvateľov na zachovanie pokoja. Páchatelia týchto "ohavných zločinov" budú podľa nej bratí na zodpovedať, citovala ju televízna stanica Rustavi-2.

Potrestanie zodpovedných na všetkých úrovniach v Gruzínsku žiada Parlamentné zhromaždenie Rady Európy v Štrasburgu, ktoré je "šokované a zdesené" takýmito praktikami v členskej krajine Rady Európy. Podobne reagovali aj šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová a predseda Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Riccardo Migliore.

V dôsledku škandálu už v stredu odstúpila ministerka pre záležitosti väzníc Chatuna Kalmachelidzeová. Za jej nástupcu vymenoval prezident Michail Saakašvili ombudsmana pre ľudské práva Giorgia Tugušiho, ktorého označil za "veľmi silného kritika (väzenského) systému". Tuguši povedal, že jeho prioritou bude úplná previerka väzenského systému.

Zatkli desať ľudí vrátane šéfa väznice

Gruzínska vláda uviedla, že "politicky motivované osoby" zaplatili väzenským dozorcom za zinscenovanie bitia a znásilňovania väzňov. Prokuratúra oznámila zatknutie desiatich ľudí vrátane šéfa príslušnej väznice.

Vo voľbách v Gruzínsku proti sebe stoja Saakašviliho Zjednotené národné hnutie a nová opozičná koalícia Gruzínsky sen pod vedením miliardára Bidzinu Ivanišviliho. Oba tábory sa vzájomne obviňovali, že škandál okolo videí je súčasťou predvolebného boja.

Podľa ministerstva vnútra zaplatil dozorcom za zinscenovanie týrania väzeň spojený s Ivanišvilim, čo opozičný líder poprel. Svedok v televízii TV-9 zasa tvrdil, že násilie voči väzňom nariadil minister vnútra Bačo Achalaia.

Ivanišvili a ďalší oponenti obviňujú Saakašviliho z obmedzovania slobôd a kritizujú ho za to, že zaviedol Gruzínsko do katastrofálnej vojny s Ruskom v auguste 2008.