Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Škola v USA pred útokom na učiteľku vedela, že prvák má so sebou zbraň

Na snímke dievčatá vyjadrujú podporu učiteľke prvého ročníka základnej školy Abby Zwernerovej počas sviečkovej vigílie na jej počesť 9. januára 2023 v americkom Newport News. Foto: TASR/AP

Podľa inšpektora najmenej jeden predstaviteľ školy vedel o tom, že chlapec si pravdepodobne priniesol do triedy zbraň, no situáciu nijakým spôsobom neriešil a pištoľ mu nevzal.

Richmond 13. januára (TASR) - Predstavitelia základnej školy v meste Newport News v americkom štáte Virgínia, kde minulý týždeň v triede prvákov šesťročný chlapec zámerne postrelil svoju učiteľku, údajne ešte pred streľbou vedeli o tom, že dieťa má pri sebe zbraň. V piatok to vyhlásil tamojší školský inšpektor George Parker. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Podľa inšpektora najmenej jeden predstaviteľ školy vedel o tom, že chlapec si pravdepodobne priniesol do triedy zbraň, no situáciu nijakým spôsobom neriešil a pištoľ mu nevzal. Parker to uviedol na online stretnutí s rodičmi žiakov tamojšej školy.

Agentúra AP pripomína, že Parker nevysvetlil, ako sa školskí predstavitelia o zbrani dozvedeli ani prečo nezakročili. Polícia však informovala, že chlapec si pištoľ priniesol do triedy v školskej taške.

Učiteľku prvákov Abby Zwernerovú, ktorú v sobotu po slovnej výmene názorov postrelil v triede jej žiak, previezli po streľbe v kritickom stave do nemocnice. Jej stav sa však postupne zlepšuje a v súčasnosti je stabilizovaný.

Nateraz nie je jasné, ako sa dieťa k pištoli dostalo. Podľa šéfa miestnej polície Steva Drewa streľba "nebola nešťastná náhoda" a prvák strieľal zámerne.

V štáte Virgínia je nemožné súdiť šesťročné dieťa rovnako ako dospelé osoby. Chlapec je príliš malý aj na to, aby bol v prípade uznania za vinného umiestnený do nápravnovýchovného zariadenia pre mladistvých. Sudca by však mohol rodičov dieťaťa zbaviť rodičovských práv a chlapca umiestniť do starostlivosti štátu. Miestna polícia v tejto súvislosti spolupracuje s prokuratúrou, uviedol Drew.