Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Školáci v Odese budú mať pre výpadky elektriny dvojdňové prázdniny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ informoval, že do Odesy sa prepravujú výkonné generátory, ktoré budú vyrábať elektrinu pre kritickú infraštruktúru i časť ďalších spotrebiteľov.

Londýn/Kyjev 5. februára (TASR) - V školách v meste Odesa na juhu Ukrajiny sa v pondelok a utorok nebude učiť pre výpadky v dodávkach elektriny, ktoré sú spôsobené rozsiahlou haváriou v jednej z rozvodní vysokého napätia. V nedeľu o tom informovala britská stanica BBC.

Príčinami havárie sa bude zaoberať špeciálna komisia. Vedenie energetickej spoločnosti Ukrenerho informovalo, že podľa predbežných zistení nešlo "o sabotáž, ale o dôsledok toho, že objekt, ktorý bol opakovane vystavený raketovým a dronovým útokom, "jednoducho prestal fungovať".

Opravárenské tímy energetikov obnovili prevádzku zariadenia a pripojili ho podľa záložných schém. Takýto spôsob prevádzky by však mohol viesť k poruche rozvodne, ktoré bola predtým viackrát poškodená ostreľovaním ruskou armádou, upozornila spoločnosť Ukrenerho.

BBC poznamenala, že v nedeľu bolo v Odese bez elektriny až 40 percent odberných miest, čo je asi 280.000 ľudí.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v nedeľu vo svojom kanáli na platforme Telegram informoval, že do Odesy sa prepravujú výkonné generátory, ktoré budú vyrábať elektrinu pre kritickú infraštruktúru i časť ďalších spotrebiteľov. Spresnil, že 25 generátorov je už na mieste, ďalších asi 50 je na ceste.

Podľa Šmyhaľa by opravárenské práce mali byť dokončené do 10. februára.