Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Školský program EÚ pomôže ukrajinským školákom so stravovaním

Ilustračné foto Foto: TASR

Cieľom školského programu EÚ je podporovať zdravé stravovanie a vyváženú stravu prostredníctvom distribúcie ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov školákom.

Brusel 11. júla (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že na prerozdelenie pomoci v rámci školského programu Európskej únie vyčlení 2,9 milióna eur na stravovanie pre vysídlené ukrajinské deti, ktoré boli umiestnené v školách členských krajín eurobloku. Informuje spravodajca TASR.

Vyplýva to z nariadenia, ktoré bolo zverejnené už 1. júna a vyzvalo členské štáty EÚ, aby preskúmali domácu situáciu a svoje žiadosti o pomoc v rámci školského programu na nadchádzajúci školský rok, čiže od 1. augusta 2022 do 31. júla 2023.

Cieľom školského programu EÚ je podporovať zdravé stravovanie a vyváženú stravu prostredníctvom distribúcie ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov školákom a zároveň poskytovať vzdelávacie programy o poľnohospodárstve a zdravých stravovacích návykoch.

Celkový rozpočet tejto schémy je 220,8 milióna eur na nadchádzajúci školský rok, z toho 130,6 milióna eur na ovocie a zeleninu a 90,1 milióna eur na mlieko. Táto suma je rozdelené na národné prídely, ktoré stanovuje eurokomisia na základe požiadaviek zaslaných členskými štátmi.

Výzva pre členské štáty, aby prehodnotili svoje predošlé žiadosti o finančnú podporu, prišla vzhľadom na ruskú inváziu na Ukrajinu. Podľa vyjadrenie Európskej komisie ide o prejav solidarity medzi členskými štátmi EÚ s cieľom zmierniť záťaž tých krajín, ktoré sú najviac zaťažené starostlivosťou o vysídlené ukrajinské deti.

V júni členské štáty eurobloku predložili buď dodatočnú sumu, o ktorú sa v rámci schémy žiadalo, alebo sumu svojich národných prídelov, ktorú nepredpokladali využiť. Komisia rozhodla o nových prideleniach na základe oznámení prijatých od členských štátov, keď boli nevyužité sumy presmerované do krajín, ktoré prijímajú najvyšší počet ukrajinských detí.

spravodajca TASR Jaromír Novak