Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Školy v Bielorusku opäť otvorili, Lukašenko odmieta koronapsychózu

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V Bielorusku dosiaľ v súvislosti s koronavírusom zaznamenali 4779 prípadov nákazy a 47 úmrtí.

Minsk 20. apríla (TASR) - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko nariadil po predĺžených jarných prázdninách obnoviť vyučovanie na 3067 školách v krajine. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Jarné prázdniny, ktoré bežne trvajú týždeň, boli tento rok dlhšie o dva týždne. Aj keď sú školy od pondelka otvorené, úrady povolili rodičom, aby sa deti naďalej učili z domu. Minister školstva Igor Karpenko uviedol, že v najbližších dňoch očakáva v školách iba 40 percent z 960.000 bieloruských žiakov. "Nikoho nebudeme nútiť," povedal Karpenko a dodal, že študenti môžu ďalej pokračovať v dištančnej forme štúdia.

Lukašenko dlhodobo považuje obavy z nového koronavírusu za neopodstatnené a opatrenia obmedzujúce pohyb, ktoré zaviedla väčšina európskych krajín, označuje za prejav "koronapsychózy".

Bielorusko je jednou z mála krajín na svete, ktorá pre pandémiu koronavírusu neobmedzila verejný život. Továrne, obchody či reštaurácie tam fungujú v normálnom režime a športové podujatia sú naďalej plné divákov, zatiaľ čo rúška na tvárach obyvateľov hlavného mesta Minsk sú veľmi zriedkavým javom.

Počas víkendového slávenia pravoslávnej Veľkej noci navštívil bieloruský prezident aj so svojím 15-ročným synom chrám bez ochranného rúška na tvári, pričom kritizoval zákazy bohoslužieb počas pandémie.

Bieloruská vláda v piatok oznámila, že budúcu sobotu (25. apríla) sa uskutoční hromadné upratovanie a čistenie verejných priestorov. Podujatie, na ktorom sa zúčastnia státisíce štátnych zamestnancov, sa rozhodla vláda usporiadať napriek narastajúcemu počtu nových prípadov nakazených v krajine.

V Bielorusku dosiaľ v súvislosti s koronavírusom zaznamenali 4779 prípadov nákazy a 47 úmrtí, oznámilo ešte v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva.