Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Škótsku chcú predložiť zákon o omilostení odsúdených za bosoráctvo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Aktivistky požadujú okrem omilostenia odsúdených aj oficiálne ospravedlnenie zo strany úradov a vybudovanie národného pamätníka obetiam procesov.

Edinburgh 16. februára (TASR) - Škótska poslankyňa Natalie Donová plánuje v parlamente tejto britskej provincie predložiť návrh zákona, ktorý má omilostiť ľudí odsúdených za čarodejníctvo. Za touto iniciatívou stoja aktivistky, ktoré sa pokúšajú rehabilitovať pamiatku obetí čarodejníckych procesov, informuje agentúra AFP.

"V niektorých krajinách sú ľudia ešte stále obviňovaní a trestaní za bosoráctvo... Škótsko by malo ísť príkladom, priznať si hrôzy minulosti a zaistiť, aby nezostali títo ľudia zapísaní v dejinách ako zločinci," uviedla poslankyňa Natalie Donová.

Aktivistky požadujú okrem omilostenia odsúdených aj oficiálne ospravedlnenie zo strany úradov a vybudovanie národného pamätníka obetiam procesov.

"V priebehu 16. až 18. storočia bolo v Škótsku obvinených z čarodejníctva približne 4000 ľudí," uviedla aktivistka Claire Mitchellová. Viac ako 2500 z týchto ľudí bolo popravených a následne upálených, pričom až štyri pätiny tvorili ženy.

Podozriví boli vypočúvaní a mučení. Výsledkom týrania, ktoré zahrňovalo aj spánkovú depriváciu či fyzické tresty, bolo priznanie sa k bosoráctvu a spojenectvu s diablom. Podiel odsúdených v čarodejníckych procesoch bol na vtedajší počet obyvateľov Škótska päťkrát väčší, než bol európsky priemer, uviedol Julian Goodare, emeritný profesor histórie Edinburskej univerzity.

Podľa aktivistky Zoe Venditozziovej mohol byť obvinený z bosoráctva ktokoľvek. Vo všeobecnosti to boli obyčajní, často chudobní ľudia, ktorí sa za seba nevedeli postaviť, alebo ich ostatní pokladali za čudákov. Ľudia vtedy podľa nej "veľmi silno" verili v diabla a práve ženy považovali za prostriedky, cez ktoré môže pôsobiť.

"Nemôžeme urobiť nič, aby sme zmenili minulosť, ale môžeme sa z nej poučiť," uviedol Goodare.

Podobné iniciatívy vznikli aj v španielskej provincii Navarra, Švajčiarsku, Nórsku či v Katalánsku, kde schválil parlament začiatkom roka rezolúciu o rehabilitácii pamiatky obetí čarodejníckych procesov.