Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Škótska premiérka: Odchod Británie z EÚ môže vyvolať ďalšie referendum

Nicola Sturgeonová, archívne foto Foto: TASR/AP

Predsedníčka škótskej vlády dnes zopakovala požiadavku na to, aby malo Škótsko v otázke vystúpenia Británie z EÚ, takzvaného Brexitu, právo veta.

Brusel 2. júna (TASR) - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová varovala dnes britského premiéra Davida Camerona, že odchod Británie z EÚ môže vyvolať ďalšie referendum o škótskej nezávislosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Musíme byť súčasťou Európskej únie. Ak Škótsko bude vyňaté z Európy napriek tomu, že hlasovalo za zotrvanie v nej, vyvolá to ostrú reakciu," vyhlásila Sturgeonová na stretnutí v Bruseli, na ktorom sa zúčastnili diplomati a predstavitelia EÚ.

Cameronovi konzervatívci jasne zvíťazili v nedávnych britských parlamentných voľbách, a to aj s vďaka prísľubu konania referenda o zotrvaní Británie v EÚ do konca roka 2017. Ešte pred plebiscitom chce premiér vyrokovať nový vzťah medzi Britániou a EÚ, v rámci ktorého by sa Londýnu vrátili niektoré právomoci odovzdané Bruselu.

Sturgeonová dnes varovala, že Škóti, ktorých výrazná väčšina podľa prieskumov preferuje zotrvanie v EÚ, neakceptujú prípadné opačné rozhodnutie britských voličov v plánovanom plebiscite. Takýto výsledok hlasovania by podľa nej vytvoril podmienky pre ďalšie referendum o nezávislosti Škótska.

Predsedníčka škótskej vlády dnes zopakovala požiadavku na to, aby malo Škótsko v otázke vystúpenia Británie z EÚ, takzvaného Brexitu, právo veta. To však premiér Cameron rozhodne odmieta.

Prípadný Brexit by podľa Sturgeonovej mali podporiť aj jednotlivé súčasti Spojeného kráľovstva, ktorými sú Škótsko, Anglicko, Severné Írsko a Wales. "Ak je Spojené kráľovstvo, ako nám tvrdia, rodinou národov, tak potom by nikto nemal mať právo diktovať niečo iným," vyhlásila Sturgeonová.