Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Škótska premiérka odmieta tvrdenia o snahe poškodiť predchodcovi

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Expremiéra Salmonda vlani v marci súd zbavil všetkých obvinení zo sexuálnych trestných činov voči deviatim ženám, z ktorých ho škótska prokuratúra obvinila v januári 2019.

Edinburgh 3. marca (TASR) - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová odmietla v stredu tvrdenia o tom, že jej vláda v súvislosti s vyšetrovaním obvinení zo sexuálneho obťažovania voči jej predchodcovi Alexovi Salmondovi konala s cieľom poškodiť jeho osobe. Vyjadrila sa tak počas vypočúvania pred parlamentným výborom, o ktorom informovali agentúry AP a AFP.

Expremiéra Salmonda vlani v marci súd zbavil všetkých obvinení zo sexuálnych trestných činov voči deviatim ženám, z ktorých ho škótska prokuratúra obvinila v januári 2019.

Bývalý líder Škótskej národnej strany (SNP) pravdivosť obvinení dlhodobo popieral a tvrdil, že sa "nijakého trestného činu nedopustil". Obvinenia voči svojej osobe označil za politicky motivované a tvrdil, že Sturgeonová a jej spolupracovníci chceli poškodiť jeho povesť a dokonca ho dostať do väzenia.

Salmond Sturgeonovú obvinil, že klamala o tom, kedy sa o obvineniach dozvedela, a že porušila ministerský kódex. Na základe týchto tvrdení požiadal o súdne preskúmanie vnútorného vládneho vyšetrovania vo veci obvinení voči svojej osobe.

Škótsky najvyšší súd mu v roku 2019 dal za pravdu rozhodnutím, že vyšetrovanie vlády bolo nezákonné a "očividne zaujaté", a priklepol mu odškodné vo výške 500.000 britských libier (579.000 eur).

Sturgeonová v stredu priznala, že jej vláda sa v rámci vyšetrovania dopustila viacerých chýb, avšak zdôraznila, že ani jeden z jej ministrov "nekonal na základe zlej vôle alebo ako súčasť sprisahania" proti expremiérovi.

"Viacero žien vznieslo závažné sťažnosti voči správaniu Alexa Salmonda," povedala Sturgeonová. "Vláda sa, napriek chybám, ktoré bez pochýb urobila, snažila o správu vec. Ako premiérka odmietam nasledovať pradávny model, podľa ktorého mocný muž zneužíva svoj status a konexie na získanie toho, čo chce," povedala.

Salmonda obvinilo viacero žien vrátane jednej poslankyne SNP. Trestných činov sa mal podľa nich dopustiť v období, keď pôsobil vo funkcii škótskeho premiéra (2007 - 2014). Zo svojej strany vystúpil v dôsledku týchto obvinení v roku 2018.