Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Škótsko a Wales pre koronavírus žiadajú predĺženie prechodného obdobia

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová Foto: TASR/AP

Do ukončenia prechodného obdobia musia obe strany dosiahnuť novú pobrexitovú obchodnú dohodu.

Londýn 12. júna (TASR) - Lídri Škótska a Walesu vyzvali v piatok britského premiéra Borisa Johnsona na predĺženie prechodného obdobia, do ktorého Spojené kráľovstvo vstúpilo po odchode z Európskej únie. Svoju žiadosť zdôvodnili dôsledkami pandémie nového koronavírusu, informovala agentúra Reuters.

Británia vystúpila z EÚ koncom januára 2020 a momentálne sa do konca roka nachádza v prechodnej fáze, počas ktorej je naďalej súčasťou vnútorného trhu EÚ aj colnej únie.

Do ukončenia prechodného obdobia musia obe strany dosiahnuť novú pobrexitovú obchodnú dohodu. Rozhovory však zatiaľ dostatočne nepokročili a na dosiahnutie tejto komplexnej dohody už zostáva len málo času.

Podľa škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej a prvého ministra Walesu Marka Drakeforda by však v súčasnej situácii bolo ukončenie prechodného obdobia v termíne 31. decembra 2020 nezodpovedným krokom.

"Dúfame, že v druhej polovici roka budeme vidieť začiatky zotavovania (ekonomiky po koronakríze), ale domnievame sa, že uzavretie prechodného obdobia na konci roka by bolo mimoriadne nezodpovedné," píše sa v liste, ktorý Sturgeonová a Drakeford adresovali Borisovi Johnsonovi.

Podľa nich by sa po ukončení prechodného obdobia pridali k negatívnym následkom pandémie ešte aj dôsledky "veľmi vážneho ekonomického a spoločenského šoku", ktorý by vyvolal odchod z vnútorného trhu EÚ a colnej únie.

Táto kombinácia by podľa Sturgeonovej a Drakeforda postihla aj firmy v Spojenom kráľovstve, z ktorých mnohé už nemajú žiadne rezervy. To by mohlo viesť k rušeniu firiem a prepúšťaniu zamestnancov, uvádza sa v liste.