Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Škótska premiérka vyzvala na účasť v plebiscite o budúcnosti Británie

Na snímke Nicola Sturgeonová. Foto: TASR/AP

V Škótsku je väčšina ľudí podľa prieskumov za zotrvanie Británie v Európskej únii.


Glasgow 13. júna (TASR) - Predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeonová vyzvala dnes krajanov, aby sa zúčastnili na plebiscite o budúcnosti členstva Británie v Európskej únii. Súčasne podčiarkla, že práve hlasy zo Škótka môžu byť pri tesnom výsledku referenda rozhodujúce, informovala tlačová agentúra PA a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Podľa škótskej premiérky je pravdepodobné, že v prípade tzv. brexitu, teda odchodu z únie, by sa v Škótsku uskutočnilo ďalšie referendum o jeho nezávislosti.

Ako je známe, prvý plebiscit o odchode Škótska zo Spojeného kráľovstva priniesol v roku 2014 prehru pre stúpencov takéhoto kroku.

Sturgeonová dnes poukázala na fakt, že budíčkom by mali byť aj výsledky prieskumov verejnej mienky, ktoré medzičasom signalizujú tesnú prevahu priaznivcov brexitu.

Naopak, v Škótsku je väčšina ľudí podľa prieskumov za zotrvanie Británie v Európskej únii.

Rutte vyjadril nádej, že Británia zostane v EÚ, a vyslovil sa proti referendám

Holandský premiér Mark Rutte vyjadril dnes nádej, že britskí voliči rozhodnú 23. júna v referende o zotrvaní svojej krajiny v Európskej únii a zabránia tzv. brexitu. Zároveň uviedol, že aprílové referendum v Holandsku o Asociačnej zmluve medzi EÚ a Ukrajinou bolo "katastrofou", uviedol spravodajský server DutchNews.nl.

Mark Rutte
Foto: TASR/AP
Holandský premiér, ktorého krajina koncom júna odovzdá Slovensku rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, v dnešnom prejave pred delegáciou poslancov Európskeho parlamentu (EP) v Haagu zdôraznil, že EÚ potrebuje mať vo svojich radoch krajinu, ktorá je dôležitá zo strategického hľadiska, so silnými obchodnými a námornými tradíciami.

"Británia je voľné trhové hospodárstvo orientované proexportne, rovnako ako Holandsko. Sme národmi námorníkov, zvyknutými spoločne obchodovať a pracovať s otvorenými hranicami. Je dôležité, aby krajina s takýmto zložením zostala v EÚ," povedal Rutte pred europoslancami.

Dodal, že dnes je vo svete veľa nestability a ak jedna z najväčších ekonomík sveta opustí EÚ, v metropolách mnohých krajín mimo EÚ to bude dôvod na otváranie šampanského. "Neželám si to," zdôraznil Rutte.

Holandský úrad pre analýzu ekonomickej politiky (CPB) zverejnil minulý týždeň štúdiu, podľa ktorej by brexit vinou nižších obchodných výmen spôsobil pokles hrubého domáceho produktu Holandska o 1,2 percenta.

Holandský premiér zároveň pred europoslancami priznal, že je proti akýmkoľvek národným referendám. Za "katastrofálny" označil výsledok referenda zo 6. apríla, keď holandskí voliči odmietli podpis Asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou.

"Som absolútne proti referendám. A som úplne, úplne, úplne proti referendám o nadnárodných dohodách,"
spresnil Rutte. Dodal, že jeho vláda potrebuje čas, aby našla spôsob, ako sa vyrovnať s výsledkom aprílového všeľudového hlasovania o dohode s Ukrajinou, aby rešpektovala vôľu voličov. Do úvahy prichádzajú rokovania o výnimkách z ustanovení Asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou.

Očakáva sa, že holandská vláda predloží príslušný návrh až po referende v Británii. Holandsko je jedinou krajinou EÚ, ktorá ešte neratifikovala dohodu o pridružení s Ukrajinou.