Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

NEČAKANÝ NÁLEZ: V Škótsku objavili neznámy autoportrét van Gogha

Na archívnej snímke z 19. júna 2022 vedúca konzervátorka obrazov v Škótskych národných galériách Lesley Stevensonová drží obraz "Hlava sedliačky" od holandského postimpresionistu Vincenta van Gogha vedľa röntgenového snímku v Edinburghu. Foto: TASR/AP

Van Gogh svoj dosiaľ neznámy autoportrét namaľoval ešte predtým, než si v roku 1888 odrezal ľavé ucho. Je na ňom bradatý, ako sedí v klobúku a so šatkou voľne uviazanou okolo krku.

Edinburgh 14. júla (TASR) - Galéria v Škótsku vo štvrtok oznámila nález neznámeho autoportrétu Vincenta van Gogha. TASR informuje na základe správy AFP.

Holandský postimpresionista ho namaľoval na zadnú stranu svojho obrazu z roku 1885 "Hlava sedliačky" a prekrývali ho vrstvy lepidla a lepenky. Vedúca konzervátorka obrazov v Škótskych národných galériách Lesley Stevensonová povedala, že boli z tohto nálezu "nadšení".

Van Gogh svoj dosiaľ neznámy autoportrét namaľoval ešte predtým, než si v roku 1888 odrezal ľavé ucho. Je na ňom bradatý, ako sedí v klobúku a so šatkou voľne uviazanou okolo krku.

Na archívnej snímke z 19. júna 2022 hlavná kurátorka Frances Fowleová sleduje obraz "Hlava sedliačky" od holandského postimpresionistu Vincenta van Gogha v Edinburghu.
Foto: TASR/AP


Návštevníci v Edinburghu budú môcť autoportrét vidieť na pripravovanej výstave "Chuť impresionizmu" cez špeciálne navrhnuté zariadenie. Výstava potrvá od 30. júla do 13. novembra. Kurátori potom pripravujú bezpečné vybratie autoportrétu bez poškodenia ani jedného z obrazov.

"Je to významný objav, pretože dopĺňa to, čo už vieme o van Goghovom živote." povedala Lesley Stevensonová. "Je toho veľa, o čom treba premýšľať, ale pre nás je to ďalší malý krok, ako sa dostať o kúsok bližšie k tomu neuveriteľnému umelcovi."

Kurátori predpokladajú, že obraz je jedným zo série experimentálnych autoportrétov. Päť podobných vystavuje Van Goghovo múzeum v Amsterdame. Umelec bol známy veľkým počtom autoportrétov, z ktorých v rôznych obdobiach života namaľoval 34 obrazov a 4 kresby.