Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Opatrenia proti COVID-19 porušila aj škótska poradkyňa vlády

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Nedodržala som odporúčania, ktoré dávam iným, je mi to skutočne ľúto, povedala Calderwoodová.

Edinburgh 5. apríla (TASR) - Škótska polícia musela v nedeľu pre porušenie odporúčaní týkajúcich sa dodržiavania opatrení na spomalenie šírenia nového koronavírusu upozorňovať aj tamojšiu hlavnú poradkyňu vlády pre otázky zdravotníctva Catherine Calderwoodovú. Tá totiž cez víkend odcestovala do pobrežného mesta Earlsferry, kde má prázdninový dom, čím konala v rozpore s odporúčaniami nevychádzať z domu, ak to nie je nevyhnutné, ktoré sama vydala. Informovala o tom agentúra Reuters.

Fotografie Calderwoodovej v jej dome v meste Earlsferry, ktoré sa nachádza približne hodinu jazdy od škótskeho hlavného mesta Edinburgh, zverejnili noviny Scottish Sun.

"Nedodržala som odporúčania, ktoré dávam iným, je mi to skutočne ľúto," povedala Calderwoodová na nedeľňajšej tlačovej konferencii v Edinburghu. "To, čo som spravila, bolo nesprávne," priznala s tým, že si o sebe prečítala, že je pokrytec a nezodpovedná. "Viem, aké dôležité je odporúčanie, ktoré som vydala. Nechcem, aby moje pochybenie od toho odviedlo pozornosť," dodala.

Príslušníci škótskej polície uviedli, že s Calderwoodovou o jej konaní hovorili a varovali ju, aby sa to v budúcnosti neopakovalo. "Zákonné nariadenia neopúšťať svoje bydlisko bez vážneho dôvodu platia pre všetkých," vyhlásil šéf tamojšej polície Iain Livingstone. Calderwoodová sa polícii aj kolegom z britskej Národnej zdravotnej služby (NHS) za svoje správanie ospravedlnila.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová uviedla, že Calderwoodová sa odteraz nebude zúčastňovať na mediálnych brífingoch týkajúcich sa pandémie koronavírusu. "Som si vedomá toho, aká dôležitá je dôvera verejnosti, čo sa týka odporúčaní vlády zostať doma s cieľom ochrániť životy a našu NHS," povedala Sturgeonová.

V Škótsku evidujú 3345 prípadov nákazy koronavírusom a 218 úmrtí.