Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Škótsko plánuje povolať armádu, aby pomáhala zdravotníkom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Glasgowe ešte v pondelok predpoludním privolali sanitku k 65-ročnému k mužovi. Dorazila však až v stredu skoro ráno.

Edinburgh 17. septembra (TASR) - Škótska vláda plánuje požiadať armádu, aby jej zdravotnej záchrannej službe pomáhala pri zvládaní náročnej situácie spôsobenej pandémiou. Informovala o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Škótska premiérka Nicola Sturgenonová parlamentu oznámila, že jej vláda na možnom povolaní ozbrojených zložiek pracuje. Premiérka pripomenula, že "takúto pomoc v súčasnosti armáda v Anglicku".

Zdravotné služby podľa Sturgeonovej čelia najnáročnejším okolnostiam v ich dejinách z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19.

Hovorca škótskej vlády neskôr potvrdil, že vláda plánuje požiadať armádu o pomoc v oblasti naliehavých služieb. Vojaci by tiež mali pomáhať aj na mobilných odberových miestach.

Škótske ministerstvo obrany takisto potvrdilo, že ho vláda požiadala o pomoc.

Opoziční politici upozornili na viacero vážnych oneskorení príchodu vozidiel záchrannej služby. Pri jednej z nich prišiel o život muž, ktorý na pomoc čakal 40 hodín, píše BBC. To by sa podľa opozície v Škótsku v 21. storočí nemalo stávať.

V Glasgowe ešte v pondelok predpoludním privolali sanitku k 65-ročnému k mužovi. Dorazila však až v stredu skoro ráno, napísala na svojej webovej stránke stanica ITV.

Škótska záchranná služba okolnosti tohto úmrtia vyšetruje. Prípadom sa zaoberá aj škótska prokuratúra.