Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Škótsko predlžuje lockdown, deti sa do škôl môžu vrátiť skôr

Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú po ulici Buchanan Street v škótskom Glasgowe 17. novembra 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Premiérka zároveň oznámila zvýšenie rozsahu testovania ľudí bez príznakov ochorenia COVID-19 a kľúčových pracovníkov v zdravotníctve.

Edinburg 2. februára (TASR) - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová v utorok oznámila predĺženie platnosti lockdownu v krajine najmenej do konca februára, informovala na svojej webovej stránke stanica Sky News. Žiaci by sa do škôl mohli začať vracať od 22. februára.

Lockdownové opatrenia mali v Škótsku pôvodne platiť do polovice februára. Premiérka však v utorok povedala, že ich postupné uvoľňovanie sa začne približne začiatkom marca. Sturgeonová podľa svojich slov o dva týždne poskytne novšie informácie.

Školy v krajine sa postupne budú môcť znovu otvárať od 22. februára. Zámerom je podľa Sky News umožniť úplné obnovenie predškolského vzdelávania a návrat detí prvých troch ročníkov základnej školy.

Škótsko takisto zavedie karanténne požiadavky s cieľom minimalizovať riziko spojené s novými variantmi koronavírusu SARS-CoV-2.
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová, archívne foto.
Foto: TASR/AP

Cestujúcich, ktorí prichádzajú do Škótska zo zahraničia, môžu podľa premiérky požiadať, aby absolvovali karanténu v hoteloch, píše na svojej webovej stránke denník The Herald.

Premiérka takisto oznámila zvýšenie rozsahu testovania ľudí bez príznakov ochorenia COVID-19 a kľúčových pracovníkov v zdravotníctve. Takisto budú viac testovať pracovníkov v potravinárskom priemysle a ďalších odvetviach.

Každý, kto pracuje v školstve alebo v oblasti starostlivosti o deti, no i žiaci vyšších ročníkov, bude testovaný dvakrát do týždňa, oznámila Sturgeonová.