Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Škótsky súd nemá právomoc rozhodnúť o vydaní katalánskej političky

Europoslanec a bývalý katalánsky líder Carles Puigdemont (uprostred) a europoslanci Toni Comín (vpravo) a Clara Ponsatíová (vľavo) prichádzajú na tlačovú konferenciu v Európskom parlamente v Bruseli 9. marca 2021. Foto: TASR/AP

Ponsatíovej právnik po štvrtkovom pojednávaní povedal, že prípadom sa ešte bude zaoberať Súdny dvor Európskej únie (EUCJ).

Edinburgh 26. augusta (TASR) - Škótsky súd vo štvrtok uviedol, že nemá súdnu moc rozhodnúť o vydaní katalánskej političky Clary Ponsatíovej do Španielska, kde čelí obvineniam z podnecovania k vzbure. Informovala o tom agentúra AFP.

Europoslankyňa Ponsatíová má v súčasnosti trvalé bydlisko v Belgicku, o jej vydaní musia preto rozhodnúť belgické úrady, napísal na svojej webovej stránke denník La Vanguardia. Táto bývalá katalánska ministerka školstva predtým žila v Škótsku a vyučovala na Univerzite v St. Andrews.

Španielsko na ňu vydalo zatykač v súvislosti s jej rolou pri pokuse o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017. Súd v Edinburghu v novembri 2019 rozhodol o jej prepustení a povolil jej vycestovať do zahraničia, píše La Vanguardia.

Ponsatíovej právnik po štvrtkovom pojednávaní povedal, že prípadom sa ešte bude zaoberať Súdny dvor Európskej únie (EUCJ).

Ponsatíová je jednou z troch katalánskych poslancov Európskeho parlamentu, ktorí sú v Španielsku trestne stíhaní pre účasť na nevydarenom pokuse o nezávislosť Katalánska z októbra 2017.

Ponsatíová, bývalý katalánsky premiér Carlos Puigdemont a bývalý minister Lluís Puig boli v roku 2019 zvolení za europoslancov, čo im umožnilo získať imunitu pred trestným stíhaním, pripomína AFP. Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu však v júli tohto roka rozhodol zbaviť ich imunity.

Španielsky ústavný súd odsúdil v októbri 2019 dvanástich katalánskych separatistických lídrov za účasť na organizácii nezákonného referenda a následného vyhlásenia nezávislosti, pričom deviatim z nich udelil väzenské tresty v rozmedzí 9–12 rokov.

Španielska vláda však v júni 2021 všetkým deviatim udelila milosť a následne boli prepustení z väzenia.