Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Skupina bojujúca proti Talibanu tvrdí,že obsadila oblasť v Afganistane

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Guvernér zmieneného okresu vymenovaný Talibanom bol zadržaný spolu s desiatimi ďalšími členmi tohto hnutia, uviedol vo vyhlásení hovorca NRF.

Islamabad 4. októbra (TASR) - Národný front odboja Afganistanu (NRF) tvrdí, že prevzal kontrolu nad strategickou oblasťou na severe Afganistanu. Ide vôbec o prvé také vyhlásenie tejto ozbrojenej skupiny od vlaňajšieho návratu fundamentalistickému hnutia Taliban k moci. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

NRF v pondelok neskoro večer oznámil, že jeho sily dobyli okres Šikaj v provincii Badachšán. Tento strategický okres s rozlohou 620 štvorcových kilometrov a s viac ako 31.000 obyvateľmi sa nachádza na hraniciach Afganistanu a Tadžikistanu.

Guvernér zmieneného okresu vymenovaný Talibanom bol zadržaný spolu s desiatimi ďalšími členmi tohto hnutia, uviedol vo vyhlásení hovorca NRF.

Vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach zajatý guvernér povedal, ako ho prepadli bojovníci NRF. Kmeňový staršina pre DPA tiež potvrdil prítomnosť síl NRF v Šikaji. Úrady Talibanu v Kábule odmietli tvrdenie NRF a označili ho za nepodložené.

Hovorca provincie vymenovaný Talibanom v utorok pre DPA uviedol, že okres nepadol do rúk bojovníkov NRF. Potvrdil však, že okresný guvernér bol zajatý a neskôr prepustený na slobodu.

Po tom, čo Taliban vlani v auguste po stiahnutí amerických síl a ich spojencov rýchlo ovládol Afganistan, Ahmad Masúd – syn zavraždeného veliteľa niekdajšej Spojenými štátmi podporovanej protitalibanskej Severnej aliancie Ahmada Šáha Masúda – sformoval vo svojej rodnej provincii Paňdžšír ozbrojený odpor proti Talibanu, tzv. Národný front odboja (NRF).

Údolie Paňdžšír je známe tým, že v 80. rokoch bolo miestom odporu voči sovietskym jednotkám a koncom 90. rokov vzdorovalo aj Talibanu – počas jeho prvého pôsobenia pri moci.