Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Skupina europoslancov vyzvala patriarchu Moskvy, aby odsúdil vojnu

Na archívnej snímke zo 6. januára 2022 pravoslávny patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill počas vianočnej liturgie v chráme Krista Spasiteľa v Moskve. Foto: TASR/AP

Europoslanci patriarchovi Kirillovi pripomenuli, že vojenské ťaženie je sprevádzané obrovským množstvom dezinformácií, ktoré majú za následok prehlbovanie rozdielov medzi krajinami.

Štrasburg 10. marca (TASR) - Na angažovanie sa v zastavení vojny na Ukrajine a odsúdenie útoku ruských vojsk vyzval slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (KDH) v otvorenom liste pravoslávneho patriarchu Moskvy a celej Rusi Kirilla.

Pod list sa zatiaľ podpísalo 19 poslancov z rôznych členských štátov EÚ a rôznych politických frakcií. Štefanec pre TASR pripomenul, že vojnu na Ukrajine už napríklad odsúdil pápež František či konštantínopolský arcibiskup a pravoslávny ekumenický patriarcha Bartolomej I.

K iniciatíve slovenského europoslanca, ktorý je vedúcim slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP) v europarlamente, sa pridali poslanci z rôznych členských štátov EÚ a z viacerých politických frakcií. Spomedzi slovenských europoslancov je medzi signatármi listu Peter Pollák (OĽaNO).

"Apelujeme na všetkých kresťanov, aby boli jednotní a prispeli k mieru. Viera nie je o násilí. Rozdielne názory sa majú riešiť diplomatickou a mierovou cestou," uvádza sa v otvorenom liste.

Signatári sa na patriarchu Kirilla obrátili ako demokraticky volení zástupcovia občanov Európskej únie s urgentnou žiadosťou o zaangažovanie sa v snahe o zastavenie vojny na Ukrajine.

"Sme presvedčení, že Vaše posolstvo k jednote cirkvi, po ktorej ste volali vo svojej kázni v nedeľu 27. februára, nie je možné dosiahnuť vojenským ťažením ani násilným pričleňovaním území," uvádzajú europoslanci.

V ich odkaze sa uvádza, že viera a náboženské presvedčenie patria medzi základné ľudské práva a musia byť založené na osobnej slobode, pričom výsledkom súčasného vojenského ťaženia na Ukrajine je potláčanie slobody a množstvo mŕtvych ľudí a ľudských tragédií.

Europoslanci patriarchovi Kirillovi pripomenuli, že vojenské ťaženie je sprevádzané obrovským množstvom dezinformácií, ktoré majú za následok prehlbovanie rozdielov medzi krajinami.

"Veríme, že tak ako nám nie je ľahostajná súčasná situácia, nie ste ku nej ľahostajný ani Vy ako kresťan, ktorému bola daná od Boha zodpovednosť za spásu toľkých duší. Apelujeme preto na Vás, aby ste odsúdili vojenský útok ruských vojsk na suverénnu krajinu a bratovražedné krviprelievanie a prispeli tak k upokojeniu situácie, rovnako ako tak urobil patriarcha Bartolomej I či pápež František," uvádza sa v spoločnom liste.

spravodajca TASR Jaromír Novak