Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 18. jún 2024Meniny má Meniny má Vratislav
< sekcia Zahraničie

Skupina G7 bude spolupracovať pri boji s pandémiou nového koronavírusu

Lekár drží podnos s injekčnou striekačkou s vakcínou proti novému koronavírusu počas klinickej skúšky vakcíny, ktorá sa začala vo výskumnom ústave v americkom meste Seattle v pondelok 16. marca 2020. Foto: TASR/AP

Podľa vyhlásenia budú ministri financií krajín skupiny G7 týždenne koordinovať implementáciou opatrení a rozvíjanie ďalších stratégií.

Washington 16. marca (TASR) - Lídri skupiny najrozvinutejších krajín sveta G7 v pondelok prisľúbili, že urobia všetko, čo bude potrebné v boji proti pandémii koronavírusu. Ďalej uviedli, že budú užšie spolupracovať, aby ochránili verejné zdravie, pracovné miesta a rast ekonomiky.

Lídri G7 po pondelkovom telefonáte vydali vyhlásenie, v ktorom prisľúbili opatrenia na zníženie zdravotných a ekonomických rizík v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Taktiež chcú pripraviť pôdu pre výrazné zotavenie ekonomického rastu a prosperity.

"Rozhodli sme sa koordinovať opatrenia a urobiť všetko, čo bude potrebné, pričom využijeme všetky dostupné nástroje, aby ekonomiky G7 zaznamenali silný rast," uvádza sa vo vyhlásení. Lídri prisľúbili, že použijú monetárne aj fiškálne stimuly rovnako ako cielené opatrenia na podporu najviac zasiahnutých pracovníkov, firiem aj sektorov.

Podľa vyhlásenia budú ministri financií krajín skupiny G7 týždenne koordinovať implementáciou opatrení a rozvíjanie ďalších stratégií. Lídri G7 tiež vyzvali Medzinárodný menový fond, Svetovú banku a ďalšie organizácie, aby podporili krajiny po celom svete pri boji s aktuálnou krízou.