Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Skupina G7 sľubuje solidaritu s Ukrajinou tak dlho, ako bude nutné

Lídri skupiny G7 počas rokovania za okrúhlym stolom na zámku Elmau v rámci summitu G7 v nemeckom meste Krün pri Garmisch-Partenkirchene 27. júna 2022. Jeho účastníkom sa prihovorí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na monitore). Foto: TASR/AP

Skupina sa bude naďalej zameriavať na to, aby Moskve zabránila vyhýbať sa sankciám, ktoré boli voči Rusku uvalené v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.

Berlín 27. júna (TASR) - Skupina siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta združená v skupine G7 v pondelok prisľúbila trvalú podporu Ukrajine tvárou v tvár ruskej agresii. Vyplýva to z vyhlásenia zo summitu G7 v Nemecku, informujú agentúry AFP a Reuters.

"Budeme pokračovať v poskytovaní finančnej, humanitárnej, vojenskej a diplomatickej podpory a stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné,"
uviedla skupina G7 v oficiálnom dokumente.

Západné mocnosti sú zároveň odhodlané znížiť príjmy Kremľa, napríklad z vývozu zlata. Skupina sa bude naďalej zameriavať na to, aby Moskve zabránila vyhýbať sa sankciám, ktoré boli voči Rusku uvalené v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Skupina G7 tiež plánuje prijať ďalšie sankcie, aby obmedzila prístup Ruska ku kľúčovým službám a technológiám.