Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Skupina kostolov na Broumovsku sa stane národnou kultúrnou pamiatkou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Maroš Černý

Jednotlivé stavby už kultúrnymi pamiatkami sú; ako celok však teraz zamierili o triedu vyššie.

Praha 27. januára (TASR) - Súbor barokových kostolov v okrese Broumov vo východných Čechách sa stane od júla tohto roku národnou kultúrnou pamiatkou. Rozhodla o tom v stredu česká vláda. Správu priniesla vo štvrtok stanica Nova.

"Unikátny súbor barokových stavieb predstavuje architektonické skvosty majstrovsky zasadené do krajiny. Královohradecký kraj podal podnet na ministerstve kultúry začiatkom minulého roka," informovali predstavitelia kraja.

Desať kostolov a jedna kaplnka z prvej polovice 18. storočia je až na jeden prípad dielom architektov Kryštofa a Kiliána Ignáca Dientzenhoferových - otca so synom -, ktorí patrili k najvýznamnejším barokovým staviteľom, píše TV Nova.

Jednotlivé stavby už kultúrnymi pamiatkami sú; ako celok však teraz zamierili o triedu vyššie. Národnou kultúrnou pamiatkou sa stali vďaka spojeniu doby svojho vzniku, architektov i zadávateľa - opáta břevnovsko-broumovského opátstva Otmara Zinkeho -, a tiež pre unikátne situovanie v skalnatej krajine Broumovských stien, ktoré je jedinečné v európskom meradle.

Štatút národnej kultúrnej pamiatky je udeľovaný najvýznamnejšiemu kultúrnemu dedičstvu Českej republiky. Okrem najprísnejšej ochrany dáva tento stav väčšiu šancu na získanie peňažných prostriedkov z dotácií.

Úrady sa usilujú o zapísanie súboru broumovských kostolov na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), pripomína TV Nova.

Predmetné kostoly a kaplnka sa okrem mesta Broumov nachádzajú v obciach Otovice, Šonov, Bezděkov nad Metují, Heřmánkovice, Božanov, Ruprechtice, Vernéřovice, Vižňov, Martínkovice a na vrchu Hvězda pri Hlavňove.