Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Sýrska skupina napojená na al-Káidu zabila takmer dve desiatky vojakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Oblasť, z ktorej džihádisti spustili ofenzívu, leží v provincii Idlib, ktorý je ovládaný džihádistami a povstalcami a je poslednou baštou odporu voči Damasku.

Bejrút 8. júna (TASR) - Bojovníci sýrskej džihádistickej skupiny napojenej na al-Káidu spustili v pondelok na severozápade Sýrie ofenzívu, pri ktorej dobyli dve dediny a zabili 19 príslušníkov sýrskych vládnych síl. Podľa agentúry AFP o tom informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Útok podľa tejto organizácie monitorujúcej konflikt v Sýrii podnikla skupina Hurrás ad-Dín (Strážcovia náboženstva) v dvoch dedinách na planine Sahl al-Gháb v provincii Hamá.

Podľa šéfa SOHR Rámího Abdala Rahmána pri útoku prišlo o život 19 vládnych vojakov a šesť džihádistov.

Oblasť, z ktorej džihádisti spustili ofenzívu, leží v provincii Idlib, ktorý je ovládaný džihádistami a povstalcami a je poslednou baštou odporu voči Damasku.

Skupina Hurrás ad-Dín je pomerne malá, ale vplyvná ozbrojená skupina, považovaná za odnož al-Káidy v Sýrii, približuje AFP.

Jej súperom o vplyv v regióne je - napriek občasnej spolupráci - organizácia Hajat Tahrír aš-Šám (HTS), vedená bojovníkmi, ktorí v minulosti patrili k bývalej sýrskej odnoži al-Káidy.

Rusko a Turecko sprostredkovali prímerie medzi armádou sýrskeho prezidenta Bašára Asada a povstalcami, ktoré malo od 6. marca zamedziť bojom v Idlibe. Predchádzala mu niekoľkomesačná ofenzíva vládnych síl, ktorá si vyžiadala životy stoviek civilistov a takmer milión obyvateľov prinútila opustiť svoje domovy.