Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Skupina vojakov v Nigeri sa neúspešne pokúsila o štátny prevrat

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa očitých svedkov sa v noci na stredu v blízkosti prezidentského paláca asi 20 minút rozliehala intenzívna streľba z ťažkých a ľahkých zbraní.

Niamey 31. marca (TASR) - V africkom štáte Niger zadržali skupinu vojakov, ktorí sa v stredu údajne pokúsili o štátny prevrat. Podľa bezpečnostných zdrojov je situácia po nočnej streľbe v hlavnom meste Niamey "pod kontrolou".

Spravodajský portál AfricaNews informoval, že nigerská vláda sa k situácii zatiaľ nevyjadrila. Veľvyslanectvo USA v Niamey medzičasom oznámilo, že v stredu zostane zavreté "z dôvodu streľby v blízkosti nášho sídla". Vyzvalo tiež všetok svoj personál, aby až do odvolania zostal doma.

Podľa očitých svedkov sa v noci na stredu v blízkosti prezidentského paláca asi 20 minút rozliehala intenzívna streľba z ťažkých a ľahkých zbraní. Prezidentská garda však skupine útočníkov odvetnou paľbou zabránila, aby sa priblížili k prezidentskému palácu. Následne bolo zadržaných niekoľko príslušníkov armády, stojacimi za týmto pokusom o puč, uviedol podľa agentúry AFP zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

AFP súčasne pripomenula, že k ozbrojenému incidentu došlo dva dni predtým, ako sa Mohamed Bazoum oficiálne ujme funkcie prezidenta. V regióne západnej Afriky pôjde súčasne o prvé odovzdanie moci jedným demokraticky zvoleným prezidentom druhému.

Bazoum je bývalý minister vnútra a je považovaný za "pravú ruku" odchádzajúceho prezidenta Mahamadoua Issoufoua, ktorý odstupuje po dvoch päťročných volebných obdobiach. Bazoumovo víťazstvo v druhom kole volieb, ktoré sa konalo 21. februára, potvrdil minulý týždeň aj ústavný súd.

Tento záver však spochybnil Bazoumov súper, bývalý prezident Mahamane Ousmane, ktorý tvrdí, že skutočným víťazom volieb je on. Ousmane vyzval na pokojné pochody na svoju podporu po celej krajine. Protesty, ktoré v stredu v Niamey plánovala uskutočniť opozícia, však úrady zakázali.

Podľa referenčného ukazovateľa indexu ľudského rozvoja je Niger najchudobnejšou krajinou na svete spomedzi 189 štátov sledovaných Spojenými národmi. V novodobých dejinách sa v Nigeri odohrali štyri prevraty; naposledy vo februári 2010, keď bol zosadený vtedajší prezident Mamadou Tandja.

Niger ležiaci v oblasti afrického Sahelu nedávno opakovane zasiahli útoky spáchané džihádistickými ozbrojencami, ktorí prenikli zo susedného Mali a Nigérie. Pri útoku, ktorý sa odohral pred viac ako týždňom, ozbrojenci na motocykloch zaútočili na niekoľko dedín v pohraničí a zabili najmenej 137 ľudí. Došlo k nim v deň, keď ústavný súd potvrdil Bazoumovo volebné víťazstvo.

K násilnostiam s najmenej sto obeťami na životoch došlo aj v januári, keď nigerské úrady oznámili termín konania druhého kola prezidentských volieb.