Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Skúšobný úsek zábran na maďarsko-srbských hraniciach je hotový

Príslušníci maďarských obranných síl počas výstavby dočasných zábran na maďarsko-srbských hraniciach pri juhomaďarskej obci Mórahalom, 179 km juhovýchodne od Budapešti 16. júla 2015. 150 metrov dlhý plot má zabrániť masovému prílivu utečencov zo Srbska na územie Maďarska. Foto: TASR/AP

Práce sa začali v pondelok, na výstavbe sa zúčastnilo 43 príslušníkov armády z útvarov v Hódmezövásárhelyi, Szentesi a Szolnoku.

Budapešť 18. júla (TASR) - Maďarská armáda dokončila dnes popoludní budovanie 175-metrového skúšobného úseku dočasnej zábrany na maďarsko-srbských hraniciach. Podľa agentúry MTI využili na uvedenom úseku pri juhomaďarskej obci Mórahalom štyri rôzne technológie.

Práce sa začali v pondelok, na výstavbe sa zúčastnilo 43 príslušníkov armády z útvarov v Hódmezövásárhelyi, Szentesi a Szolnoku.

Vláda budúci utorok vyberie najvhodnejší zo štyroch modelov zábrany pre celý 175-kilometrový maďarsko-srbsko hraničný úsek. Minister obrany Csaba Hende vo štvrtok vyhlásil, že armáda disponuje všetkými schopnosťami potrebnými na vybudovanie plota, ktorého cieľom je potlačiť migračnú vlnu. Šéf rezortu obrany oznámil, že do výstavby zábran nasadia celkom 900 vojakov, termín ukončenia projektu je 30. november.

V tomto roku ilegálne prekročilo maďarské hranice vyše 81.300 migrantov, z nich vyše 80.000 smerom od Srbska. Plot bude iba dočasný. Jeho cieľom je usmerniť vlnu migrantov zo zelenej hranice na hraničné priechody. "Prijmeme aj naďalej každého migranta, ktorý sa oprávnene uchádza o utečenecký štatút," vyhlásil tento týždeň šéf rezortu vnútra Sándor Pintér s poznámkou, že doposiaľ takýchto migrantov bolo iba osem percent.