Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Sky News:Rusko malo na Ukrajine zanechať asi 7000 tiel svojich vojakov

Telo ruského vojaka leží v lese v ukrajinskom meste Trosťanec počas invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Ukrajina sa pokúsila vrátiť Rusku telá 3000 vojakov hneď v tretí deň vojny, povedal Arestovyč.

Kyjev 8. apríla (TASR) - Na Ukrajine je v márniciach a chladiarenských železničných vozňoch uložených približne 7000 nevyzdvihnutých tiel mŕtvych ruských vojakov. S odvolaním sa na vyjadrenia ukrajinského prezidentského poradcu Oleksija Arestovyča o tom v piatok informovala spravodajská stanica Sky News.

Údaj ukrajinskej vlády o 18.600 mŕtvych na ruskej strane je podľa Arestovyča založený na ukrajinských správach z bojiska a zachytenej ruskej vojenskej komunikácii.

Ukrajina sa pokúsila vrátiť telá 3000 vojakov hneď v tretí deň vojny, povedal Arestovyč. "Oni povedali: 'Neveríme v takéto množstvo. Nemáme tento počet. Nie sme pripravení ich prijať,'" dodal. Ukrajina podľa neho viackrát navrhla výmenu, ale Rusko o tom odmietlo diskutovať.

Ukrajinské ministerstvo vnútra zriadilo webovú stránku a kanál na sociálnej sieti Telegram, kde Rusi môžu vyhľadávať fotografie mŕtvych a vojnových zajatcov, pripomína Sky News. Môžu tiež vyplniť online formulár na žiadosť o informácie o rodinných príslušníkoch.