Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Sky News: V meste Buča slávili bohoslužbu Kvetnej nedele

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kresťania východného obradu budú sláviť Veľkú noc o týždeň, 24. apríla.

Londýn/Kyjev 17. apríla (TASR) - Pravoslávni veriaci na Ukrajine v nedeľu bohoslužbami a procesiami s ratolesťami slávili Palmovú (Kvetnú) nedeľu.

Ako informovala spravodajská stanica Sky News, takéto zhromaždenie bolo aj v meste Buča v Kyjevskej oblasti, kde po stiahnutí sa ruských jednotiek objavili mnoho tiel zastrelených civilistov, i v Kramatorsku, kde sa miestna železničná stanica stala nedávno terčom raketového útoku, pričom zahynuli desiatky evakuantov.

Kresťania západného obradu na Ukrajine v nedeľu slávili Veľkonočnú nedeľu Pánovho zmŕtvychvstania.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj im vo svojom posolstve zaželal pokojné sviatky, pričom ukrajinským vojakom sa osobitne poďakoval za ich odvahu a hrdinstvo. Vyjadril tiež presvedčenie, že "spoločne vyhráme tento boj za Ukrajinu, porazíme nepriateľa, pretože pravda je na našej strane".

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vo svojom veľkonočnom pozdrave zverejnenom na platforme Telegram napísal, že ukrajinský národ v súčasnej situácii spája viera vo svoj štát, v ozbrojené sily, vo víťazstvo, ako aj viera v povojnovú obnovu a prosperitu Ukrajiny.

Kresťanov na Ukrajine spomenul v nedeľu vo svojom veľkonočnom posolstve aj britský premiér Boris Johnson, ktorý vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach citoval v ukrajinčine jeden zo žalmov: "Vzmužte sa a majte srdce statočné, vy všetci, čo dúfate v Pána".

Johnson tiež vyhlásil, že v čase vojny na Ukrajine "bude Kristovo posolstvo nádeje, víťazstva života nad smrťou a dobra nad zlom rezonovať tento rok možno viac než kedykoľvek predtým."

Pokiaľ ide o kresťanov v Británii, Johnson vyzdvihol, že pre dobro blížnych konajú mnohé skutky lásky, ktoré sú charakteristickým znakom kresťanskej viery. Pripomenul i tých kresťanov, ktorí sú prenasledovaní a nútení "oslavovať znovuzrodenie svojho Spasiteľa v tajnosti".

Kresťania východného obradu budú sláviť Veľkú noc o týždeň, 24. apríla.