Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zverejnili rebríček najlepších letísk na svete. Viete, ktoré je naj?

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Skytrax World Airport Awards sa udeľujú od roku 1999 a bývajú označované aj ako Oscary leteckého priemyslu, pretože sa podľa hodnotenia cestujúcich oceňuje viacero kategórií letiskového priemyslu.

Amsterdam 17. marca (TASR) - Singapurské letisko Changi znovu získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards, informuje TASR podľa webu Skytrax.

Druhé miesto si vyslúžilo katarské letisko Dauhá Hamad pred tokijským letiskom Haneda, juhokórejským Incheon a parížskym letiskom Charlesa de Gaulla. Prvú desiatku Skytraxu v roku 2023 dopĺňajú Istanbul, Mníchov, Zürich, druhé tokijské letisko Narita a Madrid-Barajas. Ocenenie World Airport Awards udeľuje dopravný portál Skytrax podľa celosvetového prieskumu spokojnosti cestujúcich

Changi obsadilo v minulosti najvyššiu pozíciu osemkrát za sebou, v rokoch 2021 a 2022 ho predbehlo Dauhá Hamad.

"Singapurské letisko Changi vždy patrilo medzi obľúbené miesta cestovateľov a samozrejme pokleslo o pár miest (v hodnotení), keď sa kvôli Covidu-19 drasticky znížila (letecká) prevádzka," povedal pre CNN Peter Miller zo Skytraxu. Letisko ponúka mnoho zariadení a služieb pre rôzne typy cestujúcich, o "rodiny, obchodných cestujúcich a turistov je tu dobre postarané," dodal Miller.

Okrem tradičného vybavenia letísk to je tiež 40 metrov vysoký okrúhly interiérový vodopád, tropická motýlia záhrada, 24-hodinové kino IMAX, bazén na streche a 12-metrový tobogán, umelecká inštalácia Kinetický dážď a ďalšie miesta, kde sa dá skrátiť čakanie na lietadlo.

Skytrax World Airport Awards sa udeľujú od roku 1999 a bývajú označované aj ako Oscary leteckého priemyslu, pretože sa podľa hodnotenia cestujúcich oceňuje viacero kategórií letiskového priemyslu, ako ubytovanie, preprava batožiny, úroveň stravovania alebo čistota.

Tento rok boli prvýkrát ocenené aj umelecké inštalácie na letiskách, ktoré hodnotila samostatná porota a nie zákaznícky prieskum. Najlepšiu verejnú umeleckú zbierku má americký Houston Airport System.