Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Slávna dánska reštaurácia NOMA má tretiu michelinskú hviezdu

Reštaurácia Noma v Kodani, archívne foto. Foto: TASR/AP

Jedinou trojhviezdičkovou reštauráciou v Škandinávii bol doteraz podnik Frantzén v Štokholme, ktorú prevádzkuje šéfkuchár Björn Frantzén.

Kodaň 14. septembra (TASR) – Reštaurácia NOMA v Kodani, ktorá je považovaná za jednu z najlepších na svete, v pondelok získala vytúženú tretiu hviezdu od sprievodcu reštauráciami a hotelmi Michelin.

Informovala o tom v noci na utorok agentúra AFP, ktorá pripomenula, že NOMA sa pravidelne umiestňuje v prvej desiatke rebríčka 50 najlepších reštaurácií na svete a absencia tretej michelinskej hviezdy už dlho vyvolávala diskusiu vo svete gastronómie. Držiteľkou dvoch michelinských hviezd bola totiž posledných 12 rokov. Tri hviezdičky v michelinskom sprievodcovi predstavujú najlepšie možné hodnotenie.

Najnovšie hodnotenie v michelinskom sprievodcovi o reštaurácii NOMA píše, že „má silné spojenie s prírodou a jej holistický prístup vedie k používaniu neobvyklých sezónnych prísad v kreatívnych a komplexných jedlách".

Šéfkuchár NOMA René Redzepi vo svojej reakcii na sociálnej sieti Instagram napísal, že udelenie tretej hviezdy je dobytím jedného z vrcholov, ktoré je možné vo svete gastronómie dosiahnuť. Súčasne vzdal hold „stovkám kuchárov, čašníkov, pomocníkov a umývačov riadu", ktorí reštauráciou prešli za 18 rokov jej existencie.

NOMA bola počas pandémie zavretá šesť mesiacov a znova sa otvorila v júni tohto roku.

Nové vydanie sprievodcu MIchelin udelilo tri hviezdičky aj ďalšej severskej reštaurácii: Maaemo v nórskom Osle, ktorú prevádzkuje šéfkuchár Esben Holmboe Bang.

Jedinou trojhviezdičkovou reštauráciou v Škandinávii bol doteraz podnik Frantzén v Štokholme, ktorú prevádzkuje šéfkuchár Björn Frantzén.