Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Slávnu iránsku herečku Alídústíovú prepustili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Protesty v Iráne vypukli vlani v polovici septembra po smrti 22-ročnej Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amíníovej.

Teherán 4. januára (TASR) - Irán prepustil na kauciu známu iránsku herečku Taránu Alídústíovú po vyše dvoch týždňoch strávených vo väzení za podporu protivládnych protestov. V stredu o tom informovali reformne zamerané noviny Šark, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Herečku a aktivistku zatkli v polovicu decembra v súvislosti s rozsiahlymi protestami v Iráne. Úrady ju obvinili, že neposkytla dokumentáciu k svojim "provokačným" príspevkom na sociálnych sieťach.

Po jej prepustení sa v sociálnych médiách šírila skupinová fotografia iránskych umelcov s Alídústíovou. Nedávno vyzývalo v otvorenom liste na jej prepustenie vyše 600 umelcov a filmárov. Jej zadržiavanie odsúdil aj filmový festival v Cannes a žiadal jej okamžité prepustenie.

Taráne Alídústíová (38) je jednou z najúspešnejších iránskych herečiek. K jej najznámejším filmom patria drámy "Klient" a "O Elly", ktoré oba režíroval dvojnásobný držiteľ Oscara Ašghar Farhádí.

Vlani v máji na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes odpremiérovala svoj najnovší film "Leila´s Brothers" (Leilini bratia). Iránske ministerstvo kultúry zakázalo verejné premietanie tohto filmu v iránskych kinách.

Protesty v Iráne vypukli vlani v polovici septembra po smrti 22-ročnej Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amíníovej. Zadržala ju mravnostná polícia, pretože mala príliš voľný hidžáb - šatku, ktorou si má moslimská žena zakrývať vlasy a dekolt. Ženy v Iráne ich musia od islamskej revolúcie z roku 1979 nosiť na verejnosti. Podľa polície žena vo väzení utrpela infarkt, podľa jej rodiny a ďalších zdrojov zomrela na následky policajnej brutality.