Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Úrady zavreli v Petrohrade 20 barov, vraj majú zlý vplyv na mládež

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak v rámci trestného konania začatého pre podozrenie z navádzania maloletých na protispoločenské konanie.

Londýn/Moskva 23. marca (TASR) - Úrady v ruskom meste Petrohrad v stredu zatvorili asi 20 barov a iných podobných prevádzok. Stalo sa tak v rámci trestného konania začatého pre podozrenie z navádzania maloletých na protispoločenské konanie.

Vo štvrtok o tom informovala britská spravodajská televízia Sky News, ktorá sa odvolala na miestny spravodajský web Fontanka.ru, píše TASR.

S prípadom oboznámené zdroje pre Fontanku uviedli, že dané prevádzky podporujú protispoločenské správanie mladých ľudí vrátane "systémového pitia", užívania drog, potulovania sa po uliciach a žobrania.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) však tvrdí, že zdôvodnenie uzavretia prevádzok zo strany vyšetrovateľov je "nevierohodné" – najmä vzhľadom na postoj veľkej časti Rusov k pitiu alkoholu.

ISW uvádza, že ruská Federálna bezpečnostná služba nedávno v Petrohrade vykonala razie v dvoch obľúbených baroch, pričom "nútila návštevníkov vykonávať provojnové aktivity". Táto situácia údajne prinútila najmenej jedného ruského podnikateľa, aby sa vedenia baru vzdal.

ISW dodáva, že demonštratívne informovanie o tom, aké trestnoprávne dôsledky môžu mať vyjadrenia alebo činy odsudzujúce vojnu na Ukrajine, môžu bohatých ruských podnikateľov i návštevníkov barov a reštaurácií viesť k autocenzúre.

Fontanka dodala, že v najnovšej kauze v Petrohrade zatiaľ nikoho nestíhajú.

Vyšetrovanie tohto prípadu vedie petrohradská pobočka Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom), ktorý sa zaoberá najzávažnejšími trestnými činmi a prirovnáva sa k americkému Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI).