Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sledovanie rozsahu nákazy covidom už nie je možné, tvrdia čínske úrady

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V situácii, keď už testovanie nie je vo veľkej časti krajiny povinné, čínsky Národný zdravotnícky výbor v stredu priznal, že jeho čísla nezodpovedajú reálnemu rozšíreniu ochorenia.

Peking 14. decembra (TASR) – Skutočný rozsah nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Číne je v súčasnosti nemožné sledovať, uviedol v stredu najvyšší zdravotnícky orgán krajiny. Úrady súčasne varovali pred rýchlym šírením v Pekingu po tom, ako vláda náhle zrušila tzv. politiku nulovej tolerancie covidu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP, AP a DPA.

Čína minulý týždeň uvoľnila obmedzenia týkajúce sa hromadného testovania a karantény – po takmer troch rokoch snahy úplne potlačiť šírenie covidu. Oficiálne hlásené počty infikovaných následne rýchlo klesli v porovnaní s rekordnými úrovňami z minulého mesiaca.

V situácii, keď už testovanie nie je vo veľkej časti krajiny povinné, čínsky Národný zdravotnícky výbor v stredu priznal, že jeho čísla nezodpovedajú reálnemu rozšíreniu ochorenia.

"Mnohí ľudia bez príznakov sa už nezúčastňujú na testovaní..., preto je nemožné presne zachytiť skutočný počet asymptomaticky infikovaných ľudí," uviedol výbor v stanovisku. Doplnil, že odteraz nebude hlásiť prípady bez príznakov, ale len infekcie zachytené na verejných testovacích miestach.

Vicepremiérka Sun Čchun-lan podľa štátnych médií predtým uviedla, že nové prípady nákazy v hlavnom meste "rýchlo stúpajú". Prisľúbila zároveň pomoc obyvateľom s dodávkami liekov.

Čínski lídri sú odhodlaní pokračovať v otváraní. Pekinské úrady cestovného ruchu v utorok oznámili, že obnovia zájazdy v hlavnom meste.

Krajina však čelí nárastu nákazy, na ktorý nie je dostatočne pripravená, približuje AFP. Milióny zraniteľných starších ľudí stále nie sú plne zaočkované a slabo financované nemocnice nemajú zdroje na to, aby zvládli očakávaný nárast pacientov.

Mnohí s príznakmi sa rozhodli liečiť sa doma. Obyvatelia Pekingu sa sťažujú na vypredané lieky a antigénové testy. Vytvorilo to čierny trh s astronomickými cenami, proti čomu už čínske úrady zasahujú a udeľujú takýmto predajcom pokuty.