Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Slobodná Európa otvorila novú pobočku vo Vilniuse

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Vo vilniuskej redakcii budú pôsobiť novinári, ktorí museli odísť zo susedného Bieloruska, keď režim prezidenta Alexandra Lukašenka v polovici roka 2021 vykonal raziu a uzavrel pobočku v Minsku.

Vilnius 11. januára (TASR) - Rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) v utorok otvorila pobočku v litovskej metropole Vilnius, ktorá bude spravodajsky pokrývať dianie v Bielorusku a Rusku.

Sama stanica, ktorá je financovaná formou grantu z rozpočtu Kongresu USA, označuje otvorenie pobočky vo Vilniuse za "ďalší krok v komplexnej stratégii boja proti všadeprítomným ruským dezinformáciám".

Rádio chce tiež týmto spôsobom osloviť nové skupiny poslucháčov prostredníctvom poskytovania "dôveryhodného a nezávislého spravodajstva a informácií", informovala stanica na svojej webstránke.

Vo vilniuskej redakcii budú pôsobiť novinári, ktorí museli odísť zo susedného Bieloruska, keď režim tamojšieho prezidenta Alexandra Lukašenka v polovici roka 2021 vykonal raziu a uzavrel pobočku RFE/RL v Minsku.

Bieloruské úrady následne označili Slobodnú Európu za "extrémistickú organizáciu", zakázali jej vysielanie a tresty hrozia aj tým, ktorí by ho sledovali. V Bielorusku sú aktuálne väznení dvaja žurnalisti z bieloruského vysielania RFE/RL.

Pobočka stanice vo Vilniuse poskytne priestory aj 24-hodinovej videoplatforme Current Time vysielajúcej v ruštine, ktorá si kladie za cieľ bojovať proti kremeľskej a inej štátnej propagande.

Na slávnostnom otvorení redakcie vo Vilniuse sa mali podľa očakávaní zúčastniť aj litovský prezident Gitanas Nauséda, predsedníčka tamojšieho parlamentu Viktorija Čmilyt-Nielsenová, exilová bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, americký veľvyslanec v Litve Robert Gilchrist, ako aj prezident RFE/RL Jamie Fly.