Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Slotkinová: Americký prápor bude v Poľsku v polovici budúceho roka

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Slovensko vyšle do pobaltských krajín v roku 2017 do 150 vojakov a do 35 kusov techniky v rámci spoločnej výcvikovej misie krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Varšava 9. júla (TASR) - Prápor pozostávajúci z 1000 vojakov, ktorý plánujú USA vyslať do Poľska v rámci posilňovania bezpečnosti v regióne a na odstrašenie ruských vojenských kapacít, bude na mieste najneskôr v polovici budúceho roka. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP s odvolaním sa na námestníčku amerického ministra obrany pre medzinárodnú bezpečnosť Elissu Slotkinovú.

Americký prezident Barack Obama na summite NATO vo Varšave predtým potvrdil vyslanie tisícky amerických vojakov ako súčasť plánu nasadenia štyroch práporov NATO v Estónsku, Lotyšsku, Litve a Poľsku.

Podrobnosti rozmiestnenia práporu v Poľsku vrátene konkrétnych miest sú momentálne predmetom rokovaní s poľskou vládou, uviedla Slotkinová.

Americká armáda tiež plánuje zriadiť v Poľsku veliteľstvo jednej zo svojich obrnených brigád, ktorá sa má v rámci vojenských cvičení presúvať po členských krajinách NATO. Menšia jednotka patriaca pod veliteľstvo obrnenej brigády by podľa Slotkinovej mohla pôsobiť v Poľsku už začiatkom budúceho roka.

Medzinárodnému práporu, ktorý má byť nasadený v Lotyšsku, bude veliť Kanada. V Litve bude veliacou krajinou Nemecko, ktoré tam podľa hovorcu litovského ministerstva zahraničných vecí pošle asi 500 vojakov, a v Estónsku Británia.

Slovensko vyšle do pobaltských krajín v roku 2017 do 150 vojakov a do 35 kusov techniky v rámci spoločnej výcvikovej misie krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Ako prví by mali v Estónsku, Litve a Lotyšsku pôsobiť českí vojaci, následne slovenskí, maďarskí a nakoniec poľskí. Vojaci sa budú v oblasti striedať po troch mesiacoch, oznámil v piatok na summite slovenský minister obrany Peter Gajdoš.