Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Slováka odsúdili v Rakúsku na 4 roky väzenia za krádež zlata z múzea

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Odsúdený muž, ktorý pracoval v Štajersku, bol už v minulosti na Slovensku osemkrát trestaný.

Graz 1. júna (TASR) — Štyri roky väzenia nepodmienečne dostal v stredu na súde v rakúskom meste Graz 46-ročný Slovák za to, že z vitríny múzea na hrade Deutschlandsberg pod vplyvom alkoholu ukradol keltskú zlatú retiazku a náramok v odhadovanej hodnote 80.000 eur. Rozsudok ešte nie je právoplatný. TASR o tom informuje na základe správy denníka Kronen Zeitung.

Odsúdený muž, ktorý pracoval v Štajersku, bol už v minulosti na Slovensku osemkrát trestaný. V apríli spoločne s kolegami z práce navštívili spomenuté hradné múzeum, pričom na ceste tam pili alkohol. Podľa slov svojho právnika sa Slovák nechal nahovoriť na "spontánny čin" krádeže, za ktorý mohol aj alkohol. Pomocou tehly, ktorá bola tiež historickým múzejným exponátom, rozbil sklenenú vitrínu a ukradol z nej keltské zlaté šperky.

Kurátor múzea začul "poriadnu ranu“. S kolegom zlodeja chytili, pričom došlo k potýčke, pri ktorej utrpeli obaja zranenia. Riaditeľ múzea poznamenal, že Slovák mal obrovskú silu. Hoci sa mu podarilo vytrhnúť, napokon ho zadržala polícia.

Na otázku sudkyne, prečo tento čin spáchal, Slovák uviedol, že tomu sám nerozumie a vinu pripísal skonzumovanému alkoholu. Kronen Zeitung napísal, že niekoľko hodín predtým sa údajne dozvedel, že jeho syna, ktorý trpí rakovinovým ochorením, čaká život ohrozujúca operácia. Muž však zdôraznil, že svoj čin neplánoval. Toto jeho tvrdenie spochybňovala skutočnosť, že si vybral jednu z mála vitrín, ktorá nebola chránená nepriestrelným sklom. Úmysel mu však nie je možné dokázať.