Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Slovenka v Česku vybojovala zahraničným študentom zľavu v doprave

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Tisícky cudzincov práve vďaka jej vytrvalosti cestujú do škôl lacnejšie.

Praha 27. mája (TASR) - Slovenke Monike Marekovej (24) z Brestovian pri Trnave, ktorá v Brne končí štúdium práva, sa podaril husarský kúsok - dokázala zmeniť české právne predpisy. Tisícky cudzincov práve vďaka jej vytrvalosti cestujú do škôl lacnejšie. Informáciu priniesol internetový server idnes.cz.

Slovenka, ktorá v roku 2006 začala štúdium práva na Masarykovej univerzite v Brne, tam ešte na začiatku štúdia chcela získať zľavu na dopravu. Keď však predložila občiansky preukaz SR na železničnej stanici, dozvedela sa, že nemá nárok na zľavu.

K tejto otázke sa opäť vrátila v 3. ročníku, keď bola na študijnom pobyte vo Švajčiarsku. Pri prerokúvaní rôznych prípadov uplatňovania európskeho práva v praxi si vtedy spomenula na zážitok zo železničnej stanice v Brne. Po oboznámení sa so zákonmi a judikatúrou dospela k záveru, že neposkytnutie zľavy slovenským študentom je v zmysle európskeho práva diskrimináciou zo strany českého štátu.

Na list, ktorý napísala Českým železniciam (ČD) reagovali úradníci odkazom na cenový výmer, ktorý je v kompetencii rezortu financií. A tak začal kolotoč odmietavých postojov rôznych inštitúcií.

Z procesných dôvodov sa podnetom slovenskej študentky nezaoberal ani český Najvyšší správny súd, nepochodila ani so sťažnosťou na Ústavný súd ČR.

Napokon sa obrátila na ombudsmana Pavla Varvařovského, ktorý s jej argumentmi, podobne ako predtým pedagóg vo Švajčiarsku, súhlasil a osobne sa obrátil na Ministerstvo financií ČR. To jeho výzve vyhovelo.

Výsledkom je, že od 1. januára 2012 si môžu kartičku na zľavu pre dopravu od štátnych hraníc do školy vybaviť v Česku aj všetci študenti zo zahraničia, vrátane značného počtu Monikiných krajanov.