Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Slovenskí poslanci EP podporujú integračné ambície Ukrajiny

Na archívnej snímke europoslanec Ivan Štefanec. Foto: TASR Jakub Kotian

Vladmír Bilčík (SPOLU) zdôraznil, že Ukrajina dnes potrebuje politickú aj vojenskú podporu EÚ na pomoc v boji proti ruskej agresii.

Brusel/Štrasburg 8. júna (TASR) - Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP) podporujú európsku perspektívu Ukrajiny a jej integračné ambície. Uviedli to pre TASR viacerí slovenskí europoslanci po utorňajšej rozprave so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom v pléne EP v Štrasburgu.

Poslanci EP počas rozpravy predstavili svoju víziu budúcej zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ, pričom vychádzali aj z geopolitických dôsledkov ruskej agresie proti Ukrajine.

Ivan Štefanec (KDH) počas svojho vystúpenia v pléne europarlamentu pripomenul, že už viac 100 dní trvá zločinecká ruská agresia na Ukrajine, pričom "statoční Ukrajinci" nebránia len svoju vlasť, ale aj celý západný svet. "Dnes sa rozhoduje o budúcej podobe Európy. Či v nej bude vyhrávať brutalita, nesloboda a bezprávie, alebo vyhrá dodržiavanie práva, sloboda a odvaha," opísal situáciu. Vyjadril nádej, že víťazstvo bude na strane odvahy, práva a slobody a aj preto podľa jeho slov pomoc EÚ Ukrajine nesmie zovšednieť. Aspoň dovtedy, kým nebude oslobodené celé územie Ukrajiny.

Zdôraznil, že Ukrajinci si, aj tým, že bojujú v mene európskej slobody a demokracie, zaslúžia európsku perspektívu. "Som si istý, že im máme povinnosť ponúknuť plnoprávnu stoličku v rodine európskych národov, plnoprávne členstvo v EÚ," odkázal Štefanec. Dodal, že EÚ musí zároveň hovoriť o obnove Ukrajiny po vojne, lebo sloboda a demokracia priamo súvisia s prosperitou. Preto by Únia mala pomáhať pri hospodárskej obnove Ukrajiny. Zároveň vyjadril radosť, že uznesenie, o ktorom europoslanci hlasovali, obsahuje aj zmienku o Medzinárodnom súdnom dvore a snahe trestať osoby z Ruka zodpovedné za genocídu a vojnové zločiny na Ukrajine.

Vladmír Bilčík (SPOLU) zdôraznil, že Ukrajina dnes potrebuje politickú aj vojenskú podporu EÚ na pomoc v boji proti ruskej agresii. "Musíme sa sústrediť na ďalšiu vojenskú pomoc, pokračovať v sankciách proti Ruskej federácii a už tento mesiac ponúknuť Ukrajine jednoznačný kandidátsky štatút na členstvo v Európskej únii," opísal situáciu. Podľa jeho slov Ukrajina potrebuje jasnú európsku perspektívu po skončení ruskej agresie. A dodal, že Kyjev musí v tejto vojne uspieť, pričom Európania nesmú poľavovať v pomoci poskytovanej ukrajinskej strane.

Michal Wiezik (PS) skonštatoval, že pokračovanie v politike rozširovania EÚ, či už v prípade krajín západného Balkánu, Ukrajiny, ale taktiež Gruzínska a Moldavska, si od poslancov europarlamentu vyžaduje jasnú a úprimnú podporu. "Nezabúdajme, že rozširovanie bolo vždy jednou z najúspešnejších politík EÚ a Slovensko to len potvrdzuje. Najbližším míľnikom v rozširovaní EÚ by malo podľa mňa byť odporúčanie Európskej komisie na udelenie kandidátskeho štatútu Ukrajine. Je to naša morálna povinnosť, aj keď ma mrzí, že k tejto otázke zatiaľ ani v Európskom parlamente nie je zatiaľ jednoznačný konsenzus," uviedol poslanec.