Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Slovenskí poslanci nešli proti uzneseniu EP o konflikte záujmov Babiša

Na archívnej snímke český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Slovenský europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), ktorý je podpredsedom frakcie Obnovme Európu, pre TASR potvrdil, že bolo odporúčanie, aby sa členovia RE zdržali pri tomto uznesení.

Brusel/Štrasburg 10. júna (TASR) - Liberáli v Európskom parlamente (EP) mali odporúčanie zdržať sa hlasovania pri uznesení o konflikte záujmov českého premiéra Andreja Babiša. Slovenskí europoslanci z frakcie Obnovme Európu (RE) však podporili uznesenie, za ktoré sa vyslovilo 505 zo 690 hlasujúcich zákonodarcov.

Český europoslanec Mikuláš Peksa zo skupiny Zelení/EFA, ktorý cez svoju frakciu dlhodobo "tlačí" na Európsku komisiu, aby konala ohľadom konfliktu záujmov Andreja Babiša, ocenil, že europoslanci prijali uznesenie "Babiš II". "Európsky parlament žiada o audit všetkých vyplatených poľnohospodárskych dotácií a potenciálnych zneužití štátnej pomoci. Česku hrozí, že príde o všetky európske dotácie," uviedol na svojej osobnej stránke na webe EP. Podľa Peksu proti uzneseniu o Babišovi hlasovalo aj päť europoslancov za hnutie ANO (združení v liberálnej frakcii Obnovme Európu) a tiež maďarskí europoslanci za Fidesz.

Slovenský europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), ktorý je podpredsedom frakcie Obnovme Európu, pre TASR potvrdil, že bolo odporúčanie, aby sa členovia RE zdržali pri tomto uznesení. Spresnil však, že spolu so straníckym kolegom Martinom Hojsíkom hlasovali za uznesenie, hoci sú v jednej frakcii s poslancami za ANO, s ktorými podľa vlastných slov vždy dobre vychádza a spolupracuje.

"Hlasoval som v prospech uznesenia. Konflikt záujmov tam je, čo skonštatovala aj Európska komisia. Je to problém a je úlohou Európskeho parlamentu kontrolovať európsky rozpočet, či sú európske prostriedky míňané v súlade s našimi pravidlami," vysvetlil. Dodal, že pri obrane záujmov EÚ a zásad právneho štátu treba byť konzistentný bez ohľadu na to, "či ide o niekoho z našej frakcie". Pripomenul, že dlhodobo kritizuje deformovanie právneho štátu a demokracie v Maďarsku a Poľsku a hoci Česká republika je iný prípad, keď ide o konflikt záujmov, treba to pomenovať a riešiť.
Lucia Ďuriš Nicholsonová, archívna snímka.
Foto: TASR Martin Baumann

Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) ako čerstvá členka liberálnej frakcie RE pripomenula, že uznesenie EP nadväzuje na záverečnú správu z auditu eurokomisie z roku 2019. Audit sa týkal programov v rámci Kohézneho fondu, Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Európskeho sociálneho fondu počas programových období 2007 – 2013 a 2014 – 2020. Komisia zistila existenciu konfliktu záujmov a odporučila opatrenia, ktoré má Praha prijať.

"Pri hlasovaní som sa zdržala. Uznesenie v niektorých bodoch zachádza priďaleko, napríklad keď volá po aplikácii mechanizmu podmienenosti rozpočtu dodržiavaním zásad právneho štátu, čím naznačuje, že Česko stavia na roveň so štátmi ako Poľsko či Maďarsko. Považujem za rozumnejšie počkať na výsledky monitorovania implementácie odporúčaní z auditu. Vítam však oznámenie, že prípad bude postúpený Úradu európskej prokuratúry," vysvetlila poslankyňa.

Ivan Štefanec (KDH) z Európskej ľudovej strany (EPP) uviedol, že je dokázané, že Andrej Babiš je ako český premiér aj prijímateľom konečných výhod svojich firiem a teda v hlbokom konflikte záujmov. "Na jednej strane profituje z európskych dotácií a zároveň spolurozhoduje o ich prideľovaní. Európsky parlament takéto konanie nielen odsúdil, ale sa zhodol aj na odporúčaní, aby Babiš v rámci konfliktu záujmov nezastupoval Českú republiku pri rokovaniach o európskom rozpočte," opísal situáciu.

Podľa jeho slov tento prípad odhalil nedostatky európskej a národnej legislatívy v oblasti konfliktu záujmov a v rámci prepojenia podnikateľov s politikou. "Vyzvali sme preto eurokomisiu, aby prijala účinné mechanizmy, ktoré takýmto precedensom do budúcnosti zabránia," dodal.
Na archívnej snímke Vladimír Bilčík 26. mája 2019 v Bratislave.
Foto: TASR – Jakub Kotian

Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) tiež upozornil, že eurokomisia vykonala audit v prípade konfliktu záujmov českého premiéra medzi jeho politickým pôsobením a podnikaním, pričom potvrdila, že Babiš zneužíval svoju pozíciu na to, aby prihrával eurofondy skupine Agrofert. Tá je najväčším príjemcom poľnohospodárskych dotácií v celej EÚ. "Babiš má neprijateľný konflikt záujmov, musí sa zodpovedať za dôsledky svojho konania a jasne sa rozhodnúť, či chce podnikať alebo robiť politiku," uviedol. Dodal, že voliči v Českej republike mu toto konanie na jeseň vo voľbách môžu spočítať, je však úlohou europarlamentu riešiť, ako podobným prípadom predísť v budúcnosti.

"Preto som podporil uznesenie, ktoré vyzýva na zastavenie prísunu peňazí Babišovi, a to dôsledným uplatnením nového mechanizmu na ochranu rozpočtu EÚ, ktorý prepája používanie európskych zdrojov s princípmi právneho štátu," povedal Bilčík.