Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Slovensko a Maďarsko čelia podľa Korčoka a Szijjártóa rovnakým rizikám

Na snímke sprava slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok s maďarským ministrom vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Péterom Szijjártóm prichádzajú na spoločnú tlačovú konferenciu po spoločnom rokovaní na ministerstve zahraničných vecí a obchodu v Budapešti v Maďarsku v piatok 17. júna 2022. Foto: TASR/DUNA/MTI - Zoltán Balogh

Podľa Szijjártóa obe krajiny veľmi profitujú zo vzájomnej spolupráce, zvlášť v súčasnej napätej hospodárskej situácii vo svete, v ktorej sa zhodnocuje význam stabilných a predvídateľných vzťahov.

Budapešť 17. júna (TASR) - Maďarsko a Slovenská republika bezprostredne čelia rizikám a výzvam, ktoré prináša vojna v susednej krajine, zaznelo v piatok v Budapešti na schôdzke ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka s maďarským ministrom vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Péterom Szijjártóm. Informoval o tom spravodajca TASR.

Ministri sa zhodli na podpore rozširovania EÚ o krajiny Západného Balkánu a osobitne Ukrajiny. Zhodnotili spoluprácu v regionálnych zoskupeniach a Korčok predstavil víziu a priority nadchádzajúceho slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej skupine.

"Slovensko má záujem, aby sa spolupráca vo V4 týkala oblastí a projektov s pozitívnym prínosom pre našich občanov. Ide napríklad o ekonomiku, infraštruktúru ale aj posilnenie medziľudských vzťahov," povedal šéf slovenskej diplomacie.

Podľa Szijjártóa obe krajiny veľmi profitujú zo vzájomnej spolupráce, zvlášť v súčasnej napätej hospodárskej situácii vo svete, v ktorej sa zhodnocuje význam stabilných a predvídateľných vzťahov.

Šéf maďarskej diplomacie pripomenul, že SR i Maďarsko prijali státisíce utečencov z Ukrajiny.

Ministri ocenili, že vzájomná výmena tovarov vlani prekročila rekordných 13 miliárd eur, pričom v prvých troch mesiacoch tohto roka zaznamenali v tejto oblasti 49-percentný rast.

Podľa maďarského ministra je v záujme oboch krajín vybudovať ďalšie vzájomné prepojenia. Skonštatoval, že program vytvorenia šiestich nových hraničných priechodov napreduje.

Ministri sa v otázke výziev v dodávkach energií zhodli v tom, že Slovensko a Maďarsko majú podobné podmienky z hľadiska geografie i infraštruktúry, ale majú podobné aj postoje k otázkam energetickej politiky. Napríklad aj v tom, že atómová energia zohráva významnú úlohu v oboch krajinách.

Na tlačovej konferencii tiež zaznelo, že Slovensko a Maďarsko už vybudovali prepojenie plynovodov, ktorého kapacitu smerom na Slovensko mienia ďalej rozšíriť.

Na novinársku otázku nadobúdania nehnuteľností Maďarskom na Slovensku, ktoré vyvolalo vlani vlnu kritiky v SR, Szijjártó povedal, že tieto nákupy nerealizoval maďarský štát, ale podnik, ktorý je majiteľom niekdajšej nadácie založenej štátom. "Išlo pritom o nákup nehnuteľností, na ktoré mala Slovenská republika predkupné právo, ktorého sa však slovenský rezort kultúry vzdal," zdôraznil maďarský minister.

Šéf slovenskej diplomacie požiadal svojho maďarského partnera, aby Maďarsko pri nákupe budov postupovalo podľa zaužívaných medzinárodných postupov a pri nákupe pamiatkovo chránených budov konzultovalo Ministerstvo kultúry SR.

"Medzi dobrými susedmi musí byť v týchto otázkach transparentnosť, vzájomná informovanosť a nie je dobre, ak sa slovenská strana dozvedá o nákupoch nehnuteľností z médií," zdôraznil minister Korčok. Szijjártó v tejto súvislosti podotkol, že Slovensko a Maďarsko v uplynulých rokoch urobili mnoho v záujme budovania dobrých vzťahov. Nikto by preto podľa neho nemal toto úsilie mariť vytváraním konšpiračných teórií a podnecovaním sporov.

K otázke budúcnosti zoskupenia V4 šéf maďarskej diplomacie povedal, že ide o silný formát vytvárajúci rámec pre vzájomnú spoluprácu. Skupinu však tvoria štyri rôzne štáty, preto je nepredstaviteľné, aby sa vždy vo všetkom zhodli. Aj v prípade rozdielnych názorov si ale jednotlivé krajiny ctia postoje toho druhého, dodal Szijjártó.