Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Slovensko vyjadrilo Ukrajine sústrasť kvôli havarovanému lietadlu

Na televíznom zábere požiar vojenského lietadla typu Antonov AN-26, ktoré sa zrútilo neďaleko mesta Čuhujiv na východe Ukrajiny v piatok 25. septembra 2020. Foto: TASR/AP

V lietadle sa viezlo sedem členov posádky a 20 kadetov Charkovskej univerzity vzdušných síl Ivana Kožeduba, zahynulo 26 z nich.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Slovensko vyjadrilo Ukrajine sústrasť, solidaritu a podporu v súvislosti s haváriou vojenského lietadla AN-26. Kondelečný list svojim ukrajinským kolegom zaslali v mene vlády SR minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS). Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Podľa dostupných informácií boli na palube okrem posádky aj kadeti Charkovskej univerzity vzdušných síl. Ide o obrovskú tragédiu pre rodiny a blízkych, ale aj celú Ukrajinu," uviedol Naď. Dodal, že je pripravený Ukrajine poskytnúť pomoc a podporu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil 26. september za deň štátneho smútku. "Pripájame sa k nim, pretože ide naozaj o obrovskú ranu," povedal Korčok.

Vojenské lietadlo ukrajinskej armády typu Antonov AN-26 sa zrútilo v piatok večer (25. 9.). Havarovalo v čase, keď sa približovalo k pristávacej dráhe. V lietadle sa viezlo sedem členov posádky a 20 kadetov Charkovskej univerzity vzdušných síl Ivana Kožeduba. Zahynulo 26 z nich.