Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Slovinci by si v druhom kole volieb mohli zvoliť prvú prezidentku

Na snímke prezidentská kandidátka a právnička Nataša Pircová Musarová vkladá hlasovací lístok do volebnej schránky počas druhého kola prezidentských volieb v slovinskej Ľubľane 13. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Volebné miestnosti sa otvorili v nedeľu o 7.00 h a zatvoria sa o 19.00 h. Čiastočné výsledky sa očakávajú v nedeľu večer.

Ľubľana 13. novembra (TASR) - Slovinci si v nedeľu v druhom kole prezidentských volieb volia novú hlavu štátu. Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky by mohla so ziskom okolo 50 percent hlasov zvíťaziť liberálna právnička Nataša Pircová Musarová a tesne tak poraziť konzervatívneho exministra zahraničných vecí Anžeho Logara, ktorému prieskumy predpovedajú 44 až 49-percentnú podporu. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

Pircová Musarová (54), ktorá má podporu stredoľavej vlády, pracovala pre bývalú prvú dámu USA Melaniu Trumpovú pochádzajúcu zo Slovinska. Jej úlohou bolo, aby zabránila tomu, že firmy sa budú usilovať o komerčné využitie produktov s jej menom.

Pircová Musarová uviedla, že ak by vyhrala voľby, bola by "hlasom žien" v Slovinsku aj v zahraničí a pôsobila by ako "morálna autorita". "Prezident nemôže byť neutrálny... a nemať nijaký názor... Nikdy som sa nebála ozvať sa," povedala pre AFP.

Anže Logar (46) kandiduje rovnako ako jeho vyzývateľka ako nezávislý, ale má podporu opozičnej Slovinskej demokratickej strany (SDS) Janeza Janšu, ktorému sa v aprílových voľbách nepodarilo uspieť a byť znovuzvolený za premiéra.

Logar pre AFP pred začiatkom hlasovania povedal, že je podľa neho "dobré, ak prezident reprezentuje iný pohľad ako vládnuca koalícia". Poskytuje to, ako uviedol, "väčšiu rovnováhu, ktorá je lepšia pre demokratický systém".

V prvom kole, ktorá sa konalo 23. októbra, zvíťazil Logar. AFP pripomína, že hlasy stredoľavých voličov sa vtedy rozdelili medzi Pircovú Musarovú a ďalšieho kandidáta. Analytici odhadujú, že nízka volebná účasť by mohla viesť k úspechu Logara. Podľa prieskumov však plánuje - rovnako ako v prvom kole - odvoliť približne polovica z 1,7 milióna oprávnených voličov. To by znamenalo výhru Pircovej Musarovej.

Volebné miestnosti sa otvorili v nedeľu o 7.00 h a zatvoria sa o 19.00 h. Čiastočné výsledky sa očakávajú v nedeľu večer.

Nový prezident nahradí vo funkcii dosluhujúcu hlavu štátu Boruta Pahora, ktorý funkciu zastával už dve volebné obdobia, a nemôže tak opäť kandidovať.