Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Slovinci si môžu zvoliť vakcínu, na výber majú od štyroch spoločností

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vláda chce okrem toho zriadiť aj mobilné očkovacie jednotky, aby sa tak stalo očkovanie pre ľudí ešte prístupnejším.

Ľubľana 20. júna (TASR) - Obyvatelia Slovinska si od pondelka môžu vybrať, ktorou zo štyroch dostupných vakcín proti koronavírusu sa nechajú zaočkovať. Slovinská vláda sa rozhodla k tomuto kroku pristúpiť, pretože v krajine sú zásoby vakcín väčšie ako dopyt ľudí po očkovaní, informovala agentúra STA.

V krajine majú momentálne asi pol milióna nepoužitých vakcín, čo je viac ako ľudí, ktorí momentálne čakajú na očkovanie. V priebehu týždňa má do krajiny navyše doraziť ďalších 120.000 dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech. Od pondelka si preto obyvatelia Slovinska budú môcť vybrať, ktorou zo štyroch dostupných vakcín ich zaočkujú. Na výber majú medzi vakcínami od spoločností Moderna, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson&Johnson.

Vláda chce okrem toho zriadiť aj mobilné očkovacie jednotky, aby sa tak stalo očkovanie pre ľudí ešte prístupnejším. V mnohých očkovacích centrách navyše nie je potrebné čakať na termín očkovania, ľudia môžu jednoducho prísť a nechať sa zaočkovať vybranou vakcínou kedykoľvek počas otváracej doby vakcinačného centra.

Podľa údajov Národného inštitútu verejného zdravia bolo z viac ako dvoch miliónov obyvateľov Slovinska doteraz prvou dávkou zaočkovaných takmer 800.000 ľudí a plne zaočkovaných je takmer 595.000 občanov.