Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Slovinská vláda plánuje obnoviť financovanie tlačovej agentúry STA

Ilustračné foto Foto: TASR

Hojs tvrdí, že médiá v Slovinsku sú slobodné. Kritici to spochybňujú.

Ľubľana 23. apríla (TASR) - Slovinská vláda plánuje uvoľniť financovanie Slovinskej tlačovej agentúry (STA), na ktoré má STA právny nárok. Oznámil to vo štvrtok tamojší minister vnútra Aleš Hojs na spoločnej tlačovej konferencii s eurokomisárkou pre vnútorné záležitosti Ylvou Johanssonovou po ich stretnutí v Ľubľane. Informovala o tom agentúra DPA.

Financovanie STA mesiace blokovala pravicovo-nacionalistická vláda premiéra Janeza Janšu, pripomína DPA. STA je financovaná prostredníctvom vládneho tlačového úradu; ten však jej financovanie od začiatku roka stopol. Spravodajstvo STA podľa vlády údajne diskriminovalo pravicové politické sily v krajine.

Hojs priblížil, že STA predložila všetky potrebné dokumenty, ktoré majú byť základom na podpísanie novej zmluvy a tiež riadneho financovania. Dodal, že tieto podklady sa momentálne kontrolujú a zdôraznil, že ak bude všetko v poriadku, "k ďalšiemu oneskoreniu financovania nedôjde".

Johanssonová poukázala na to, že sloboda a pluralita médií sú základným kameňom demokracie. Dúfa preto, že sa táto záležitosť vyrieši ešte predtým, než Slovinsko v júli preberie predsedníctvo v Rade EÚ.

"Médiá v Slovinsku sú absolútne slobodné," povedal Hojs. Kritici to však spochybňujú a tvrdia, že opakovane malo dochádzať k obmedzovaniu ich slobody vrátane výmeny riaditeľa verejnoprávnej stanice RTV Slovenija. Tým sa v nedeľu stal Andrej Grah Whatmouth považovaný za stúpenca vlády.

STA je spoločnosť s ručením obmedzením, ktorej 100-percentným vlastníkom je štát, píše sa vo vyhlásení vedenia agentúry STA. Štatút a fungovanie agentúry upravuje zákon o STA z roku 2011, na základe ktorého vláda musí zabezpečovať inštitucionálnu autonómiu a vydavateľskú nezávislosť agentúry a zaistiť náležité financovanie jej verejných služieb na základe ročného finančného plánu agentúry.