Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Slovinská vláda vyvrátila ruský tvít o ukrajinskej špinavej bombe

Na snímke starenka s ochranným rúškom na tvári pri pamätníku obetiam katastrofy v ukrajinskej jadrovej elektrárni v Černobyle v ukrajinskej metropole Kyjeve. Foto: TASR/AP

Rusko tento týždeň vyhlásilo, že Ukrajina zrejme použije tzv. špinavú bombu na svojom vlastnom území a jej prípravy sú už v záverečnej fáze.

Ľubľana/Moskva 27. októbra (TASR) - Slovinská vláda vyvrátila tvít ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré na sociálnej sieti pripojilo k fotografii zo Slovinska varovanie, že Ukrajina už pripravuje takzvanú špinavú bombu. Vláda v Ľubľani zdôraznila, že snímka je 12 rokov stará, rádioaktívny odpad v Slovinsku je uskladnený bezpečne, je pod dozorom a nepoužíva sa na výrobu žiadnych špinavých bômb. V stredu o tom informovala tlačová agentúra STA.

Jedna z fotografií zverejnených v pondelok na Twitteri ruským ministerstvom zahraničných vecí zachytáva priehľadné plastové vrecia s rádioaktívnym materiálom a s nápisom v slovinčine "radioaktivno".

Fotografia bola urobená v roku 2010 a je vlastníctvom slovinskej Agentúry pre zaobchádzanie s rádioaktívnym odpadom (ARAO), vysvetlila slovinská vláda v utorok v sérii tvítov. Dodala, že na snímke sú detektory dymu.

"Fotografia bola použitá ako názorný materiál pri prezentácii pre širokú aj odbornú verejnosť. Zachytáva detektory dymu," uviedla slovinská vláda v jednom z tvítov. Upozornila, že snímka bola zneužitá a zverejnená bez vedomia ARAO.

Špinavá bomba je konvenčná bomba s prímesou rádioaktívneho, biologického alebo chemického materiálu, ktorý sa rozptýli pri výbuchu do veľkej oblasti. Je obzvlášť nebezpečná pre civilistov.

Rusko tento týždeň vyhlásilo, že Ukrajina zrejme použije tzv. špinavú bombu na svojom vlastnom území a jej prípravy sú už v záverečnej fáze.

Ukrajina, Spojené štáty a ich spojenci majú podozrenie, že práve Rusko môže použiť špinavú bombu pri útoku, z ktorého obviní niekoho iného (útok pod falošnou vlajkou). Potom bude môcť Moskva ospravedlniť použitie tradičných jadrových zbraní, keďže sa cíti ohrozená postupujúcou ukrajinskou armádou na východe a juhu Ukrajiny.