Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Slovinsko má 31 nových prípadov nákazy, zatvára hranice s Talianskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najviac postihnutým je s 15 prípadmi región hlavného mesta Ľubľana.

Ľubľana 10. marca (TASR) – Počet úradmi potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Slovinsku stúpol v utorok na 31. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva o tom informovala agentúra STA.

Slovinská vláda zároveň oznámila, že uzatvorí hranice s Talianskom.

Prvého pacienta, ktorému diagnostikovali ochorenie COVID-19, čoskoro prepustia z nemocnice, aby uvoľnil miesto pre možné vážne prípady.

V krajine podľa ministerstva zdravotníctva podrobili testom takmer 1500 ľudí.

V ľubľanskej univerzitnej nemocnici je na jednotke intenzívnej starostlivosti hospitalizovaných 18 pacientov. Piatich pošlú v utorok do domácej liečby a dostanú nariadenie, aby sa aj naďalej izolovali. Prepustených z nemocnice budú podrobovať dôkladným lekárskym prehliadkam.

Nové prípady v Slovinsku majú spojitosť s predchádzajúcimi nakazenými. Celkovo 17 ľudí sa infikovalo v zahraničí a 14 v rámci komunity.

Najviac postihnutým je s 15 prípadmi región hlavného mesta Ľubľana. Médiá informovali aj o ďalšom ohnisku v regióne Dolné Kranjsko, kde zaznamenali desať prípadov. Súvisia zrejme s lekárom pochádzajúcim z Metliky, ktorý infikovaný prišiel do zamestnania.

S pribúdajúcimi prípadmi pristúpili úrady k prísnym bezpečnostným opatreniam s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu vírusu.

Vláda už vydala zákaz zhromaždení s účasťou viac než 100 ľudí. Výnimky platia pre nákupné strediská, svadby a pohreby. V dôsledku tohto zákazu pozastavili na nasledujúce dva týždne prezenčnú výučbu na vysokých školách.