Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Očkovanie v Slovinsku sa zrýchlilo, keď sa covidpasy stali povinnosťou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovinsko má v skladoch zhruba milión dávok, čo stačí na podanie aspoň prvej dávky všetkým ľuďom, ktorí sa ešte nezaočkovali.

Ľubľana 20. septembra (TASR) – Povinné covidpasy zavedené v Slovinsku minulý týždeň viedli k nárastu očkovania obyvateľov proti koronavírusu. Uplynulý týždeň bolo podaných takmer 84 000 dávok, čo je najvyšší týždenný údaj od začiatku júna, ukázali dáta národného registra pre očkovanie. V pondelok o tom informovala slovinská tlačová agentúra STA.

Zrýchlenie tempa očkovania však stále výrazne zaostáva za slovinským vrcholom vakcinácie, keď bolo každý týždeň podaných 100.000 dávok a viac. Vyplýva to z údajov zverejnených webom covid-19.sledilnik.org, ktorý sleduje vývoj očkovania.

Výrazne sa zmenil aj rebríček vakcín, o ktoré je záujem. Vysoko žiadaná je stále očkovacia látka od konzorcia Pfizer/BioNTech, ale posledné dva týždne ľudia vyhľadávajú aj vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson, ktorá je jednodávková.

Zároveň klesol záujem o vakcínu od spoločnosti AstraZeneca, pri ktorej musí medzi prvou a druhou dávkou prejsť najmenej osem týždňov. Táto vakcína teraz tvorí zo všetkých podaných dávok iba malé percento.

V súčasnosti je úplne zaočkovaných 46 percent slovinského obyvateľstva a 52 percent dostalo najmenej jednu dávku, medzi dospelými je táto miera 55 percent a 61 percent.

Podľa oficiálnych údajov má Slovinsko v skladoch zhruba milión dávok, čo stačí na podanie aspoň prvej dávky všetkým ľuďom, ktorí sa ešte nezaočkovali.